Fructele uscate, un adevărat desert în preajma sărbătorilor de iarnă
Articol editat de cristina.rusu, 22 decembrie 2019, 12:00 / actualizat: 22 decembrie 2019, 16:58
Articol editat de cristina.rusu, 22 decembrie 2019, 12:00 / actualizat: 22 decembrie 2019, 16:58
Fructele uscate par o sursă la fel de bună de vitamine şi minerale ca şi varianta lor proaspătă. Oamenii preferă varianta deshidratată a fructelor, fie din lipsa fructului proaspăt, fie pentru că un fruct uscat este mult mai dulce.
Însă trebuie să avem mare grijă, fructele uscate sunt şi de două-trei ori mai pline de calorii decât cele obişnuite. Sunt mai dulci, sunt mai sănătoase mai ales în timpul iernii când nu prea mâncăm fructe şi legume proaspete.
Cât de sănătoase sunt fructele uscate?
Dimensiunile reduse ale fructelor deshidratate ne fac să mâncăm mult mai multe decât am mânca dacă ar fi proaspete. Mai mult, fructele deshidratate pierd o parte din valoare lor nutritivă în timpul procesului de uscare. Atunci când sunt expuse la căldura uscată, fructele pierd mare parte din vitamina C pe care o conţin.
Fructele uscate îşi păstrează integral conţinutul de fibre şi fier. Unele fructe uscate pe care le cumpărăm conţin conservanţi, de obicei sulfiţi, care pot agrava astmul, emfizemul, bolile cardiovasculare sau renale.
Printre cele mai cunoscute fructe uscate sunt stafidele.
Stafidele sunt boabe de struguri uscate şi au culoare brună. Stafidele naturale nu conţin aditivi, însă există boabe aurii tratate cu bioxid de sulf pentru a le da acea culoare maronie. Bioxidul de sulf poate declanşa reacţii adverse asemănătoare astmului.
Stafidele sunt o sursă bună de fibre, au un conţinut ridicat de vitamina B 6, de fier şi potasiu. Sunt pline de fibre.
Caisele deshidratate au mai multe calorii ca cele proaspete, 150 de grame de caise proaspete au 74 de calorii, însă 150 de grame de caise deshidratate conţin 313 calorii.
Prunele uscate sunt o sursă bună de fibre. Conţin nutrienţi, au o aromă plăcută, sunt bogate în vitamina D, în potasiu, vitaminele B6 şi A.
Coacăzele uscate sunt remarcabile pentru conținutul lor în vitamina C (de circa 3 – 4 ori mai mare decât lămâile). Infuzia din coacăze negre – fructe uscate este benefică mai ales în sezonul rece când suntem mai predispuși la răceli cu tuse și febră. Coacăzele au proprietatea de a purifica organismul de toxine, așadar nu le dați uitării doar pentru că sunt prea acre.
Mango este benefic în probleme ale vederii, hipertensiunii și în infecții ale pielii. Poate fi consumat proaspăt sau ca fructe uscate – mango confiat la micul dejun împreună cu cereale (musli) și diverse semințe oferindu-le consumatorilor aroma sa de necontestat.
Papaya este benefic în afecțiuni ale stomacului și ale intestinelor. Este bogat în folați – substanțe esențiale în formarea globulelor roșii în sânge. Este un fruct delicios atât în stare proaspătă, dar și ca fructe uscate.
Foto: Framania/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.