Darurile pe care le oferim vorbesc despre noi înșine
A oferi reprezintă şi o relație. Satisfacția și împlinirea care rezultă în urma unui gest prin care oferi sunt, întotdeauna, în strânsă corelație cu cineva sau ceva; de aici și valoarea emoțională care se răspândește în inimile oamenilor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 24 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 24 decembrie 2019, 7:35
O altă semnificație, poate prea puţin luată în considerare, a sensului acestei expresii şi/sau gest este că vorbeşte, de fapt despre sine, despre tine însuţi și nu atât de mult despre ceilalți. Este, dacă vreți, în mod paradoxal un alter ego care merită încurajat pentru că produce bine.
Practic, atunci când ofer celuilalt, dau, de fapt, pentru mine. Există mereu doi beneficiari în această relație. Și cel care oferă și cel care primește. Este o relație de împlinire reciprocă şi individuală, în acelaşi timp.
De ce este bine să oferim?
Ne ajută să creștem emoțional, să ne dezvoltăm în relațiile cu ceilalți şi să cunoaștem oameni noi. Experiențele ne vor îmbogăți mereu sufletește. Ne vor ajuta să conștientizăm alte realităţi, să învățăm și să ținem cont de nevoile celuilalt. În caz contrar, gestul de a oferi devine unul mecanic, fad. Rostirea verbului “a dărui”, mai ales în preajma sărbătorilor primeşte ca formă, în mintea majorităţii, cadoul sau bunul material. Însă, pentru a fi cu adevărat valoros, eu aş recomanda ca gestul, în sine, să îl transformaţi într-un stil de viaţă.
De exemplu, poate fi vorba despre voluntariatul practicat constant, susținerea unor proiecte sau cauze sociale, prin oferirea de timp, prezență fizică sau alte resurse de care dispuneţi.
Când ne oferim nouă înşine
În plan personal, dăruirea, ca stil de viață, poate să fie exprimată, în primul rând, prin iubirea de sine. Ştiu că pentru mulți este și asta o enigma, însă, doar iubindu-te pe tine îi poți iubi liber și pe cei din jur. Pentru asta trebuie să îți dai voie să exişti, cu bune și cu rele, cu greşeli şi cu temeri, fără să te judeci. Apoi, să îţi acorzi timp personal şi să-ţi analizezi disponibilităţile emoționale. Poate ai temeri sau doreşti să îţi manifeşti furia! Dă-ți voie să trăiești astfel de experienţe. Și lista poate continua….
Ca atare, încă o dată accentuez că e important ce presupune, pentru fiecare din noi acţiunea lui “a oferi”. Trebuie să ne mulțumească și pe noi, măcar puţin. E normal să putem oferi cu inima deschisă şi asta este posibil doar atunci când oferim pentru că ne dorim să oferim, nu pentru trebuie! (Valentina Șimon, psihoterapeut sistemic)
Sunt zile de sărbătoare, încercați să experimentați cât mai multe sentimente frumoase!
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.