Personalitatea zilei: Clara Barton [AUDIO]
Pe când Clara Barton avea 10 ani, fratele ei a căzut de pe acoperişul unui grajd şi s-a lovit zdravăn la cap. Fetiţa a învăţat să-i administreze medicamentele prescrise şi, conform practicii vremii, să aplice lipitori. Mult după ce doctorii au renunţat, aceasta şi-a îngrijit fratele, care s-a refăcut complet. Era de o timiditate cronică, de care părinţii au încercat să o scape trimiţând-o la o şcoală cu internat. Rezultatul a fost însă contrar: Clara a devenit deprimată şi a refuzat să mănânce, până când nu a fost readusă acasă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 25 decembrie 2019, 8:50
La 17 ani a obţinut un certificat care-i permitea să profeseze ca învăţătoare. Se descurca foarte bine cu copiii turbulenţi, pentru că izbutea să se pună în pielea lor. A înfiinţat o şcoală gratuită în 1852 în New Jersey, care a avut un asemenea succes încât a fost extinsă. Succesul a dezavantajat-o însă pe Clara: conducerea şcolii i-a fost luată şi predată unui bărbat, pentru că era o poziţie mult prea importantă să fie deţinută de o femeie. A lucrat mai apoi la Institutul pentru Brevete din Washington, fiind prima femeie angajată de guvernul federal cu un salariu egal cu cel al bărbaţilor, motiv pentru care a avut de îndurat abuzurile verbale ale colegilor săi.
A oferit asistenţă soldaţilor răniţi în războiul civil din Statele Unite: a învăţat să le distribuie medicamentele, dar se ocupa şi de starea lor de spirit, citindu-le cărţi şi scriind scrisori familiilor lor. După război a ţinut o serie de prezentări care au adus-o aproape de mişcarea de emancipare a femeilor. În 1869, în timpul unei vizite în Elveţia, a făcut cunoştinţă cu reprezentanţi ai Crucii Roşii, organizaţie a cărei recunoaştere internaţională a început să o promoveze la întoarcerea în Statele Unite. Administraţia americană era sceptică, fiind de părere că Statele Unite niciodată nu vor mai înfrunta o situaţie precum războiul civil, în care să fie nevoie de un mare număr de voluntari care să ofere asistenţă medicală. Clara Barton a izbutit în final să-l convingă pe preşedintele Chester Arthur în 1873, argumentând că organizaţia va fi de folos şi în cazul calamităţilor naturale, nu doar al războaielor.
A locuit în Maryland în ultimii ani de viaţă, în clădirea ce servea ca sediu central al Crucii Roşii. Casa a fost restaurată şi mai păstrează şi astăzi urmele vieţii Clarei Barton.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.