Alcoolul și dulciurile la masa de Revelion
Alcoolul alături de grăsimi, nu este combinaţia cea mai bună. Este perioada propice pentru pancreatite, colecistite. Dacă nu vrem să ajungem la camera de urgenţă, trebuie să fim moderaţi în ceea ce priveşte consumul de alcool. Nu este interzis să consumăm alcool, dar putem să ne rezumăm la un pahar de vin, la un pahar de tărie şi să nu bem tot, într-o singură zi.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 31 decembrie 2019, 10:52
Alcoolul alături de grăsimi, nu este combinaţia cea mai bună. Este perioada propice pentru pancreatite, colecistite. Dacă nu vrem să ajungem la camera de urgenţă, trebuie să fim moderaţi în ceea ce priveşte consumul de alcool. Nu este interzis să consumăm alcool, dar putem să ne rezumăm la un pahar de vin, la un pahar de tărie şi să nu bem tot, într-o singură zi.
Dacă bem vinul înainte de masă, se absoarbe mult mai bine; dacă vrem să ajute la digestie şi să nu se absoarbă atât de repede, putem să-l bem după ce mâncăm. Atenţie la pacienţii care au diabet şi cărora nu le este indicat deloc alcoolul, care pe stomacul gol scade foarte repede glicemia şi atunci s-ar putea să aibă probleme.
Dulciurile sunt mai abundente în această perioadă. Cheia este şi aici moderaţia. Putem mânca o felie de cozonac, o putem mânca la micul dejun cu o cană de lapte şi mai putem gusta două, trei prăjiturele după mesele principale. Cred că trebuie să ne alegem dulcele care ne place şi să mâncăm moderat.
Copii ştiu ce şi cât au nevoie, nu trebuie să-i forţăm să mănânce ceea ce nu le place.
Atenţie la copii la cantitatea de dulciuri şi să evităm cât mai mult băuturile carbogazoase fiindcă conţin o cantitate foarte mare de zahăr. Mai bine preferaţi o prăjitură de casă decât prăjituri industriale sau băuturi carbogazoase.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.