Ascultă Radio România Cluj Live

De prin lume adunate – mâncăruri de Revelion

Dincolo de şampanie, de artificii şi concerte în centrul oraşului, anul nou are în rol principal mâncarea.

Pe măsură ce 1 ianuarie bate la uşă în jurul lumii, oamenii sărbătoresc cu prăjituri, fripturi, alimente simbolizând monede şi tot felul de preparate aducătoare de noroc făcute pentru această ocazie.

De prin lume adunate – mâncăruri de Revelion

Articol editat de cristina.rusu, 31 decembrie 2019, 12:00 / actualizat: 2 ianuarie 2020, 14:17

Dincolo de şampanie, de artificii şi concerte în centrul oraşului, anul nou are în rol principal mâncarea.

Pe măsură ce 1 ianuarie bate la uşă în jurul lumii, oamenii sărbătoresc cu prăjituri, fripturi, alimente simbolizând monede şi tot felul de preparate aducătoare de noroc făcute pentru această ocazie.

Haideţi aşadar să călătorim şi noi în jurul lumii şi să degustăm, măcar în gând, bunătăţile cu care se pregătesc pentru a intra în Noul An:

Hoppin John, Statele Unite

O tradiţie culinară cu un nume interesant se regăseşte în sudul Statelor Unite, unde fermierii servesc un preparat numit Hoppin’ John. Mâncarea constă dintr-o garnitură de mazăre sau fasole picantă combinată cu orez, căci boabele delicioase simbolizează monedele. Se serveşte cu pâine făcută din făină de porumb, care adaugă la norocul noului an prin culoarea sa asemănătoare cu a aurului. Nu se ştie care este originea numelui acestui preparat, dar cea mai veche reţetă cunoscută a apărut într-o carte de bucate publicată în 1847.

Hoppin John

Struguri, Spania

În timp ce americanii privesc în noaptea de revelion cum coboară globul uriaş în Times Square, spaniolii privesc transmisiunea din Puerta del Sol, Madrid, unde populaţia se adună în faţa turnului cu ceas ca să audă şi să numere când acesta bate miezul nopţii. Atât cei care sunt în faţa turnului, cât şi cei care doar privesc la televizor respectă următoarea tradiţie: când ceasul bate ora 12, oamenii mănâncă un bob de strugure pentru fiecare bătaie. Unii chiar îşi pregătesc boabele de strugure dinainte decojindu-le şi scoţându-le seminţele, ca să fie siguri că vor fi eficienţi în a le mânca atunci când se trece în noul an.

Struguri, Spania

Tamales, Mexic

Tamales, adică o gogoaşă umplută cu carne sau brânză şi învelită într-o frunză de bananier ori de porumb, este un aliment care îşi face apariţia cam la orice ocazie mai importantă în Mexic. În multe familii, grupuri mari de femei se adună pentru a face sute de astfel de pacheţele pentru anul nou pentru a fi distribuite rudelor şi vecinilor. Uneori se serveşte cu o supă numită menudo, numai bună pentru mahmureală.

Tamales, Mexic

Oliebollen, Olanda

În Olanda, la ocazii speciale cum ar fi anul nou se consumă nişte găluşte prăjite numite oliebollen. Acestea au un aluat ca de gogoaşă, sunt îmbogăţite cu scorţişoară şi pudrate cu zahăr. În Amsterdam există cărucioare care vând aceste gogoşele la fiecare colţ de stradă.

Oliebollen, Olanda

Marzipanschwein, Germania şi Austria

În Germania şi Austria, noaptea de revelion este numită Silvesterabend, sau seara Sfântului Silvester. Austriecii beau vin fiert cu această ocazie, condimentat cu scorţişoară şi alte mirodenii. Pe masă se aşează un purcel fript, dar şi figurine din marţipan în formă de porc, adică marzipanschwein. Porcul este considerat un animal norocos, pentru că prin felul în care râmă cu râtul, scoate la iveală norocul ascuns în pământ. Obiectele în formă de porc sunt cadouri foarte populare în aceste ţări.

Marzipan, Germania și Austria

Cotechino con lenticchie, Italia

Italienii îşi încep anul cu o mâncare tradiţională ce constă din cârnaţi cu linte. Cum aţi ghicit probabil, lintea simbolizează şi aici monedele şi rodnicia. Masa se încheie cu chiacchiere, nişte gogoşi rulate în miere sau zahăr pudră, stropite cu un pahar de prosecco.

Cotechino con lenticchie, Italia

Hering marinat, Peninsula Scandinavă

Pentru că heringul se găseşte în abundenţă în ţările din Peninsula Scandinavă şi din cauza culorii sale argintii, mulţi aşteaptă anul nou consumând câte-o porţie de hering marinat pentru a-şi asigura norocul şi prosperitatea. Heringul este înmuiat într-un sos cu smântână sau consumat simplu, cu ceapă. Acest peşte este consumat şi în Polonia, unde este marinat în apă sărată timp de 24 de ore, apoi aşezat în straturi într-un borcan, laolaltă cu ceapă, condimente, oţet alb şi zahăr.

Hering marinat, Peninsula Scandinavă

 

Andrea Nagy

Sursa: CNN Travel

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Conacul Mocioni a fost restaurat complet
Diverse duminică, 2 martie 2025, 00:00

Conacul Mocioni a fost restaurat complet

Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, spune că vrea ca acest spațiu să găzduiască evenimente culturale, expoziții și diverse activități...

Conacul Mocioni a fost restaurat complet
Fibrele naturale din legume şi cereale pot îmbunătăţi imunitatea
Diverse sâmbătă, 1 martie 2025, 12:00

Fibrele naturale din legume şi cereale pot îmbunătăţi imunitatea

Starea sistemului nostru imunitar depinde într-o mare măsură de dieta noastră, în special de bacteriile benefice şi substanţele care se...

Fibrele naturale din legume şi cereale pot îmbunătăţi imunitatea
S-a descoperit încă un mormânt regal antic, în Egipt
Diverse sâmbătă, 1 martie 2025, 00:00

S-a descoperit încă un mormânt regal antic, în Egipt

Ministerul egiptean al Antichităților a anunțat descoperirea mormântului lui Thutmose al II-lea, primul loc de înmormântare regal antic care a...

S-a descoperit încă un mormânt regal antic, în Egipt
Frumuseţe, foamete şi fine dining: din istoria neştiută a lalelelor
Diverse joi, 27 februarie 2025, 11:15

Frumuseţe, foamete şi fine dining: din istoria neştiută a lalelelor

Colorate şi vesele, lalelele sunt nelipsite din buchetele dăruite la începutul lunii martie. A existat însă o perioadă în care bulbii lor au...

Frumuseţe, foamete şi fine dining: din istoria neştiută a lalelelor
Diverse joi, 27 februarie 2025, 00:00

Amendat cu 500 de euro pentru că a sărit în Fontana di Trevi

Un turist neozeelandez în vârstă de 30 de ani, care locuiește la Londra, a fost amendat cu 500 de euro după ce a sărit în Fontana di Trevi din...

Amendat cu 500 de euro pentru că a sărit în Fontana di Trevi
Diverse miercuri, 26 februarie 2025, 11:16

Ne mutăm? Oraşul în care chiria n-a mai crescut de 500 de ani

Ne plângem frecvent de chiriile din Cluj, problema locuinţelor la un preţ accesibil e însă una cu care se confruntă foarte multe ţări. Pare...

Ne mutăm? Oraşul în care chiria n-a mai crescut de 500 de ani
Diverse miercuri, 26 februarie 2025, 00:00

Practicile care promovează cadouri de logodnă exorbitante şi nunţi extravagante vor fi eliminate

Guvernul Chinei a promis că va acţiona pentru eliminarea practicilor care promovează zestrea şi cadourile de logodnă exorbitante şi nunţi...

Practicile care promovează cadouri de logodnă exorbitante şi nunţi extravagante vor fi eliminate
Diverse marți, 25 februarie 2025, 12:00

Cele mai populare fructe din lume, benefice pentru sănătate

Cele mai populare fructe din întreaga lume, merele, sunt extrem de benefice pentru sănătate.   Sunt pline de vitamine, minerale şi...

Cele mai populare fructe din lume, benefice pentru sănătate