Ascultă Radio România Cluj Live

De prin lume adunate – mâncăruri de Revelion

Dincolo de şampanie, de artificii şi concerte în centrul oraşului, anul nou are în rol principal mâncarea.

Pe măsură ce 1 ianuarie bate la uşă în jurul lumii, oamenii sărbătoresc cu prăjituri, fripturi, alimente simbolizând monede şi tot felul de preparate aducătoare de noroc făcute pentru această ocazie.

De prin lume adunate – mâncăruri de Revelion

Articol editat de cristina.rusu, 31 decembrie 2019, 12:00 / actualizat: 2 ianuarie 2020, 14:17

Dincolo de şampanie, de artificii şi concerte în centrul oraşului, anul nou are în rol principal mâncarea.

Pe măsură ce 1 ianuarie bate la uşă în jurul lumii, oamenii sărbătoresc cu prăjituri, fripturi, alimente simbolizând monede şi tot felul de preparate aducătoare de noroc făcute pentru această ocazie.

Haideţi aşadar să călătorim şi noi în jurul lumii şi să degustăm, măcar în gând, bunătăţile cu care se pregătesc pentru a intra în Noul An:

Hoppin John, Statele Unite

O tradiţie culinară cu un nume interesant se regăseşte în sudul Statelor Unite, unde fermierii servesc un preparat numit Hoppin’ John. Mâncarea constă dintr-o garnitură de mazăre sau fasole picantă combinată cu orez, căci boabele delicioase simbolizează monedele. Se serveşte cu pâine făcută din făină de porumb, care adaugă la norocul noului an prin culoarea sa asemănătoare cu a aurului. Nu se ştie care este originea numelui acestui preparat, dar cea mai veche reţetă cunoscută a apărut într-o carte de bucate publicată în 1847.

Hoppin John

Struguri, Spania

În timp ce americanii privesc în noaptea de revelion cum coboară globul uriaş în Times Square, spaniolii privesc transmisiunea din Puerta del Sol, Madrid, unde populaţia se adună în faţa turnului cu ceas ca să audă şi să numere când acesta bate miezul nopţii. Atât cei care sunt în faţa turnului, cât şi cei care doar privesc la televizor respectă următoarea tradiţie: când ceasul bate ora 12, oamenii mănâncă un bob de strugure pentru fiecare bătaie. Unii chiar îşi pregătesc boabele de strugure dinainte decojindu-le şi scoţându-le seminţele, ca să fie siguri că vor fi eficienţi în a le mânca atunci când se trece în noul an.

Struguri, Spania

Tamales, Mexic

Tamales, adică o gogoaşă umplută cu carne sau brânză şi învelită într-o frunză de bananier ori de porumb, este un aliment care îşi face apariţia cam la orice ocazie mai importantă în Mexic. În multe familii, grupuri mari de femei se adună pentru a face sute de astfel de pacheţele pentru anul nou pentru a fi distribuite rudelor şi vecinilor. Uneori se serveşte cu o supă numită menudo, numai bună pentru mahmureală.

Tamales, Mexic

Oliebollen, Olanda

În Olanda, la ocazii speciale cum ar fi anul nou se consumă nişte găluşte prăjite numite oliebollen. Acestea au un aluat ca de gogoaşă, sunt îmbogăţite cu scorţişoară şi pudrate cu zahăr. În Amsterdam există cărucioare care vând aceste gogoşele la fiecare colţ de stradă.

Oliebollen, Olanda

Marzipanschwein, Germania şi Austria

În Germania şi Austria, noaptea de revelion este numită Silvesterabend, sau seara Sfântului Silvester. Austriecii beau vin fiert cu această ocazie, condimentat cu scorţişoară şi alte mirodenii. Pe masă se aşează un purcel fript, dar şi figurine din marţipan în formă de porc, adică marzipanschwein. Porcul este considerat un animal norocos, pentru că prin felul în care râmă cu râtul, scoate la iveală norocul ascuns în pământ. Obiectele în formă de porc sunt cadouri foarte populare în aceste ţări.

Marzipan, Germania și Austria

Cotechino con lenticchie, Italia

Italienii îşi încep anul cu o mâncare tradiţională ce constă din cârnaţi cu linte. Cum aţi ghicit probabil, lintea simbolizează şi aici monedele şi rodnicia. Masa se încheie cu chiacchiere, nişte gogoşi rulate în miere sau zahăr pudră, stropite cu un pahar de prosecco.

Cotechino con lenticchie, Italia

Hering marinat, Peninsula Scandinavă

Pentru că heringul se găseşte în abundenţă în ţările din Peninsula Scandinavă şi din cauza culorii sale argintii, mulţi aşteaptă anul nou consumând câte-o porţie de hering marinat pentru a-şi asigura norocul şi prosperitatea. Heringul este înmuiat într-un sos cu smântână sau consumat simplu, cu ceapă. Acest peşte este consumat şi în Polonia, unde este marinat în apă sărată timp de 24 de ore, apoi aşezat în straturi într-un borcan, laolaltă cu ceapă, condimente, oţet alb şi zahăr.

Hering marinat, Peninsula Scandinavă

 

Andrea Nagy

Sursa: CNN Travel

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 00:00

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu

British Museum a anunţat că va primi 1.700 de piese din ceramică chinezească renumite pe plan internaţional, în valoare de circa 1 miliard de...

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 18:00

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani

O descoperire arheologică recentă din Germania a entuziasmat cercetătorii din întreaga lume: o cameră funerară celtică perfect conservată,...

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 12:00

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu.   La ce...

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 10:29

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri

Ananasul este astăzi un fruct devenit banal, prezent în toate colţurile lumii, dar între secolele 16 şi 18 avea o valoare comercială atât de...

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 00:00

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

Un smarald de 37 de carate, numit după proprietarul său original, Aga Khan, a fost vândut la licitaţie pentru aproape 9 milioane de dolari,...

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record