Desenele animate, mai violente decât filmele pentru adulți
Articol editat de cristina.rusu, 31 decembrie 2019, 12:00
Desenele animate pentru copii sunt mai violente decât filmele pentru adulţi, arată un studiu publicat în British Medical Journal.
Personajele principale din desenele animate prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a muri, în comparaţie cu protagoniştii din filmele destinate publicului matur şi de aproape trei ori mai mare de a fi ucise, detaliază acelaşi studiu. Moartea unui personaj important apare în două treimi din desenele animate pentru copii, în timp ce acest lucru se întâmplă în jumătate din peliculele destinate adulţilor.
În loc să fie alternative inofensive şi mai blânde ale unor filme de groază şi ale unor drame, desenele animate pentru copii sunt, de fapt, un focar de crime şi de dezordine, au declarat autorii studiului, Ian Colman şi James Kirkbride.
Autorii studiului au trecut în revistă desenele animate de succes, de la „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” din 1937 până la „Frozen” din 2013, comparând apoi numărul personajelor principale care au murit în astfel de filme cu conţinutul a două filme pentru adulţi care s-au aflat în fruntea box-office-ului din acelaşi an.
Cercetătorii au remarcat faptul că părinţii personajelor principale prezintă un risc de cinci ori mai mare de a muri în desenele animate.
Gama morţilor memorabile este vastă, de la cea prin împuşcare în „Bambi”, „Pocahontas” şi „Peter Pan”, la cea cu armă albă în „Peter Pan” şi „Frumoasa din pădurea adormită”, dar şi în urma atacurilor unor animale – „Lumea lui Nemo” şi „Tarzan”.
Filmele care aduc în prim-plan maşini şi jucării nu au fost luate în calcul în acest studiu, întrucât autorii nu au putut să determine dacă ideea şi conceptul de moarte pot fi aplicate protagoniştilor lor.
Studiul nu a ajuns însă la concluzia că nivelul de violenţă ar fi crescut de la lansarea în 1937 a filmului „Albă ca Zăpada”, în care regina cea rea a murit căzând de pe o stâncă, în timp ce era urmărită de piticii furioşi.
RADOR
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.