Filmul de weekend: A Christmas Carol (2019)
În 2019, cu câteva zile înainte de Crăciun, a fost lansată o nouă adaptare pentru televiziune a acestei povești, realizată de BBC și pe care o puteți vedea pe HBO. Este o mini-serie de trei episoade, în care cunoscutul actor britanic Guy Pearce joacă rolul principal. Este un Ebenezer Scrooge mai tânăr decât imaginea clasică pe care o aveam în minte, dar foarte talentat și minunat de convingător.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 4 ianuarie 2020, 8:25
Scrooge a devenit simbolul parvenitului cinic, insensibil la durerea și sărăcia oamenilor, cu o inimă împietrită pe care nu o poate înmuia nimic și care este interesat doar să strângă avere. Prețul pe care îl plătește este singurătatea, acreala și suferința pe care o produce tuturor. Scrooge este atât de cunoscut ca sinonim al răutății, că din anul 1982 cuvântul a intrat în celebrul dicționar Oxford.
Povestea sigur o știți: Dickens urmărește transformarea lui Scrooge. Confruntat cu propriile lui ticăloșii, bântuit de Fantoma Crăciunului Trecut, Fantoma Crăciunului Prezent și al celui Viitor, Ebenezer recunoaște că a greșit și se căiește pentru păcatele lui.
De ce merită să vă acordați trei ore pentru ”Povestea de Crăciun”? Pentru că deși au trecut mai bine de 175 de ani de la scrierea ei, este mai actuală ca oricând. Într-o lume pusă pe căpătuială, în care ruptura între bogați și săraci este tot mai accentuată, filmul ne aduce aminte de lucrurile care contează: bunătatea dezinteresată și importanța familiei. Nu ne costă nimic să credem în miracole. Dacă până și un suflet înnegrit ca cel al lui Scrooge este capabil să vibreze, atunci înseamnă că și noi putem fi mai buni. Și nu doar de Crăciun.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.