S-a născut în 1873 şi a fost de mai multe ori prim ministrul României. A fost un puternic susţinător al Marii Uniri, a fost însă întemniţat şi a murit în închisoarea de la Sighet. Astăzi ne amintim de Iuliu Maniu.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
8 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 8 ianuarie 2020, 8:27
S-a născut în 1873 şi a fost de mai multe ori prim ministrul României. A fost un puternic susţinător al Marii Uniri, a fost însă întemniţat şi a murit în închisoarea de la Sighet. Astăzi ne amintim de Iuliu Maniu.
Iuliu Maniu provenea dintr-o familie nobiliară din Sălaj. Şi-a început studiile la Blaj, dar a plecat apoi pentru a aprofunda dreptul la Cluj, Budapesta şi Viena. Politica l-a preocupat încă de pe băncile facultăţii, fiind membru al Societăţii studenţilor români, sârbi şi slovaci din Budapesta şi participând la întâlniri ale studenţilor transilvăneni, unde lua cuvântul în favoarea unităţii naţionale a românilor. La doar 24 de ani a fost ales pentru a face parte din comitetul de conducere al Partidului Naţional Român. La moartea lui Ioan Raţiu, noul lider, Gheorghe Pop de Băseşti, l-a numit vicepreşedinte al formaţiunii politice. A fost un susţinător al activismului politicienilor români în parlamentul de la Budapesta, susţinerea adică a cauzei naţionale prin toate mijloacele politice. Ca orator, nu se lăsa intimidat nici atunci când era primit cu ostilitate de parlamentarii maghiari, calificând sistemul dualist ca „dominaţiunea exclusivismului de rasă şi clasă”.
A fost încorporat şi trimis pe front în Primul Război Mondial, dar se întorcea pe cât de des se putea în Transilvania, pentru a discuta cu liderii mişcării de eliberare. Contribuţia sa la Rezoluţia unirii, cea care a fost citită în 1 decembrie 1918 de către Vasile Goldiş în viitoarea Sală a Unirii din Alba Iulia, a fost una semnificativă, iar Maniu a fost ales în fruntea Consiliului Dirigent menit să conducă treburile Transilvaniei.
A fost numit pentru prima oară prim ministru în 1928. Regenţa i s-a părut însă slabă şi a susţinut întoarcerea în ţară a lui Carol al II-lea, care anterior renunţase la tron. A intrat în conflict cu regalitatea în anii ’30 şi s-a aflat în centrul unui scandal mediatic, ceea ce l-a făcut să demisioneze. După pierderile teritoriale ale României din 1940, împreună cu mareşalul Ion Antonescu au stabilit îndepărtarea regelui de la tron şi formarea unui guvern de uniune naţională.
După 23 august 1944, a fost solicitat să preia conducerea guvernului, dar a refuzat. A fost arestat în 1947 şi închis în închisoarea Malmaison din capitală, acuzat că ar fi complotat împotriva Statului Român. Ultimii ani de viaţă i-a petrecut în penitenciarul de la Sighet, alături de alte personalităţi întemniţate precum Constantin Argetoianu, Simion Mehedinţi sau Gheorghe Brătianu.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.