Personalitatea zilei: Dimitrie Bolintineanu [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 14 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 14 ianuarie 2020, 7:04
Articol editat de cristina.rusu, 14 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 14 ianuarie 2020, 7:04
S-a născut în 14 ianuarie 1819, într-o familie cu origini macedonene. A participat la revoluţia din 1848 şi a fost printre primii reprezentanţi ai poeziei patriotice. Personalitatea zilei de 14 ianuarie este Dimitrie Bolintineanu.
La 14 ani, Dimitrie Bolintineanu a rămas orfan de ambii părinţi. A fost găzduit de rude mai bine situate financiar, dar a preferat să devină independent, câştigându-şi existenţa prin slujbe mărunte. A început ca şi copist, dar nu se ştie cum, în anul 1844 îl regăsim cu rangul de pitar. A debutat cu poemul O fată tânără pe patul morţii, o imitaţie după un autor francez, publicată în Curierul de ambe sexe şi elogiată de Ion Heliade Rădulescu.
În 1845 a plecat la Paris, cu o bursă de studiu a Asociaţiei Literare din Bucureşti. S-a întors în ţară 3 ani mai târziu, iar revoluţionarii l-au însărcinat să stabilească relaţii în Bucovina. În această perioadă a condus Poporul suveran, o publicaţie mică, dar ambiţioasă, tipărită pe doar 4 pagini, la care au mai colaborat Nicolae Bălcescu şi Cezar Bolliac. Revista a pierit după căderea revoluţiei, odată cu plecarea în exil a lui Dimitrie Bolintineanu.
„Ce spui, tu, străine? Ștefan e departe!
Brațul său prin taberi mii de morți împarte.
Eu sunt a sa mumă; el e fiul meu;
De ești tu acela, nu-ți sunt mumă eu!
Însă dacă cerul, vrând să-ngreuieze
Anii vieții mele și să mă-ntristeze,
Nobilul tău suflet astfel l-a schimbat;
Dacă tu ești Ștefan cu adevărat,
Apoi tu aice fără biruință
Nu poți ca să intri far-a mea voință.
Du-te la oștire! Pentru țara mori!
Și-ți va fi mormântul coronat cu flori!”
A călătorit în Egipt, Palestina, Siria şi Macedonia, până la întoarcerea sa în ţară din 1859. A ocupat funcţia de ministru de externe, culte şi instrucţiune publică. A scris extrem de mult, atât poezie cu subiecte istorice, cât şi volume de legende şi basme. A încetat din viaţă în 1872, la vârsta de 53 de ani.
Andrea Nagy
Foto: doxologia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.