Eminescu și Einstein. Sărbătoarea marelui poet, la Cluj-Napoca [AUDIO/FOTO]
Nu au lipsit nici elevii din clasele primare care tocmai fac cunoştinţă cu versul eminescian.
Profesoara Mariana Ispas de la şcoala Horea:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 ianuarie 2020, 15:44
Eminescu este cunoscut și de copiii mici, în primul rând prin ”Somnoroase păsărele”, ” Ce te legeni”, ”Revedere”, și am zis că venim de dimineață să asistăm și noi și să ne bucurăm, să ne intre mai bine la suflet poetul nostru cel mare.
Ziua Culturii Naţionale a fost desemnată pe 15 ianuarie ca un gest de recunoştinţă faţă de marele poet naţional Mihai Eminescu, care s-a născut pe această dată acum 170 de ani.
Celebra formula eisteiniana E=mc2 a fost semnalată, evident, sub o altă formulare, în Caietele lui Eminescu. Deasemenea, relativitatea spațio-timpului e prezentă în poeziile sale, Luceafărul fiind exemplul cel mai clar.
La 170 de ani de la nașterea poetului, cercetătorii, inclusiv fizicieni, rămân surprinși de intuițiile sale de geniu.
Deși n-a avut aparatul matematic necesar și nici observațiile știintifice, făcute mai târziu, Eminescu descrie metaforic teoria Big Bang-ului ți existența universurilor multiple, a ceea ce, astăzi, astrofizicienii numesc multivers.
Așa că, imaginația marelui gânditor român și intuiția sa de geniu au reusit acolo unde mințile luminate ale Occidentului vor reuși abia după câteva decenii.
Text/foto: Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.