Radio Cluj…la modă: Un critic aparte al modei – George Călinescu
Articol editat de cristina.rusu, 16 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 16 ianuarie 2020, 7:04
În atmosferă de primă lună din an, cu impozite și depresii după Sărbători, m-am gândit să vă înveselesc puțin povestindu-vă despre George Călinescu, marele nostru critic și istoric literar, scriitor și om de cultură, dintr-o perspectivă pe care, nici măcar nu ați fi bănuit-o- aceea de critic și sfătuitor într-ale modei.
George Călinescu a publicat, nu doar în calitate de director al revistei Jurnalul Literar, multe articole regulate în Jurnalul literar, Națiunea sau Contemporanul, Adevărul literar și artistic, la diferite rubrici intitulate Cronica mizantropului devenită ulterior Cronica optimistului sau Arta, moda, viața.
Preocuparea sa pentru modă, înțeleasă nu doar ca un simplu moft al unor tendințe efemere care țin de ‘’furoarea modei” cum spunea marele critic însuși, merge spre o analiză profundă a fenomenului, într-un consens mai larg împărtășit în epocă și de alți literați ca Baudelaire- ceva mai devreme- Georg Simmel cu a sa Filosofie a modei, sau Thornstein Veblen cu Teoria clasei de lux.
De fapt secolul XX este cel care va marca începutul unei preocupări constante teoretice vis- a -vis de domeniul modei, punându-se bazele așa numitelor fashion studies, lucru astăzi acceptat și cercetat constant în lumea academică occidentală.
Prin această poziție aparte G. Călinescu nu făcea altceva decât să anticipeze cu un simț deosebit trendul, că tot vorbim despre modă, în care aveau să o ia lucrurile.
Mai mult decât atât, Călinescu este cel care leagă felul de a te îmbrăca și de a te înfățișa public de un stil de viață, (lifestyle-ul de care tot auzim) corelat cu atitudinea și personalitatea purtătorului dar și cu un cadru exterior, ambient care nu este decât oglinda tridimensională în care omul se definește pe sine însuși.
Vorbim despre perioada antebelică și interbelică, lucru uimitor pentru noi astăzi, când am ajuns la suficiența în care ne dă mâna să dezavuăm opinii competente despre vestimentație.
În luna decembrie am participat la o oră de dirigenție la Lic. Gheorghe Șincai, unde doamna dirigintă, cu un simț aparte pentru un alt tip de educație m-a invitat să vorbesc elevilor despre gust și vestimentație. Am rămas uimită să constat că într-una dintre problematicile elevilor era tocmai aceasta, a gustului lor personal, vis- a-vis de adoptarea unor modele sau țesături care nu ar trebui reglementată în nici un fel, ci lăsată natural să crească ca părul pe picioare. Evident, glumesc.
Iată ce spune antecesorul meu prestigios într-un articol apărut în Jurnalul literar din 15 ianuarie 1939 în articolul său Corp proporționat. Figură frumoasă conform almanahului România literară din 1988:
Moda de astăzi( deci, adevărata modă) cere un corp foarte bine proporționat. Înainte de a vă ocupa de rochii, trebuie, deci, să vă examinați silueta. Dacă sunteți prea slabă, faceți o cură de îngrășat până veți ajunge la normal; dacă sunteți prea plină, renunțați câtva timp la pâine și la mâncăruri grase, umblați pe jos și faceți gimnastică…
Tot scriitorul accentuează importanța percepției corecte pe care infățișarea noastră trebuie să o stârnească, nefiind deloc întâmplător modul cum animăm public strada sau diferite evenimente sociale.
În chiar interiorul modei Călinescu distinge clar ideea de stil care trebuie să primeze înaintea tendințelor trecătoare ale modei.
Cronica Mizantropului articolul Moda din Adevărul literar și artistic, 9 aug. 1936
Într-un oraș de provincie o zănatecă și-a legat o batistă roșie la mâna stângă. Atunci toate femeile zic: Se vede că se poartă! Și toate ies cu batistă roșie la mână. În alte părți se poartă un baston bărbătesc. Unui negustor i-au rămas o sumedenie de mănuși de ață fără degete, din cele care se purtau pe vremuri. Ce-i dă prin cap să scape de ele? Face o reclamă că ultima modă la Paris este purtarea de mănuși de ață. O nebună cumpără și femeile zic: Ai văzut dragă că a început să se poarte iar mănușile de ață? Și toate cumpără și nici una nu se întreabă dacă stă bine sau nu…
Ne auzim data viitoare să stabilim ce ne vine bine sau nu!
Călina Langa, fashion designer
Sursa fotocopii: Mode-le livre de Amy de la Haye, 1988, Quarto Publishing plc; Decades of Fashion from 1900nto the present, 2011,h.f. ullman Publishing GmbH
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.