Personalitatea zilei: Lord Byron [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 22 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 22 ianuarie 2020, 8:58
Articol editat de cristina.rusu, 22 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 22 ianuarie 2020, 8:58
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi pe care i-a dat Marea Britanie, dar faima sa se datorează şi caracterului său extravagant, ce l-a dus la multe excese.
A fost membru al Societăţii Regale, a participat la războaie, iar o doamnă din înalta societate l-a descris ca pe un om „nebun, rău şi periculos a-l cunoaşte”. George Gordon Byron s-a născut în 22 ianuarie 1788.
George Gordon Byron s-a născut în Londra, cu o malformaţie la picior care l-a făcut să şchiopăteze toată viaţa. Se spune că ar fi fost abuzat de doica lui, ceea ce şi-a pus amprenta pe copilăria sa turbulentă. La vârsta de 10 ani a moştenit un titlu nobiliar şi moşiile aferente, devenind astfel al 6-lea baron Byron.
Şi-a publicat primul volum de poezii, intitulat Piese fugare, în perioada studiilor la Cambridge, care însă a fost retras repede de pe rafturi, pentru conţinutul mult prea senzual. Felul în care a fost recenzat al doilea volum al său de versuri a fost însă cel care l-a determinat să scrie Barzi englezi şi critici scoţieni, prima sa lucrare în stil satiric. Lucrarea a stârnit asemenea nemulţumiri încât unii dintre cei menţionaţi l-au provocat la duel, o nemulţumire accentuată atunci când ireverenţiosul Byron şi-a ocupat locul moştenit în Camera Lorzilor.
A călătorit în Peninsula Iberică, Gibraltar şi Grecia, dedicând pe drum poeme multor domnişoare. A vizitat câmpul de luptă de la Waterloo şi a învăţat italiana şi armeana. S-a implicat în revoluţia carbonarilor din Italia, unde a ţinut deschisă o casă extravagantă, vizitată de poeţi precum Percy Shelley sau Thomas Moore, unde deţinea 10 cai, 8 câini enormi, 3 maimuţe, 5 pisici, un vultur, un şoim şi o cioară. Celebru peste noapte, după cum s-a exprimat însuşi poetul, l-a făcut poemul epic Pelerinajul lui Childe Harold, finalizat în 1816.
A fost primit cu onoruri în Grecia, unde şi-a scris şi ultima poezie, intitulată Astăzi împlinesc 36 de ani. S-a îmbolnăvit de febră tifoidă, iar sfârşitul i-a fost grăbit de lipsa îngrijirii medicale competente. Catedrala de la Westminster a acceptat să amplaseze un memorial în onoarea lordului Byron abia la 245 de ani după moartea sa.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.