Ascultă Radio România Cluj Live

Campanie umanitară West Alpine Off Road [AUDIO/FOTO]

Campanie umanitară West Alpine Off Road [AUDIO/FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 24 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 24 ianuarie 2020, 7:32

În miezul iernii, dar și în alte perioade din an, membrii West Alpine Off Road își iau mașinile și duc ajutoare în cătune sărăcăcioase, lipsite de electricitate, la oameni, copii și tineri care trăiesc la limita subzistenței. 

West Alpine Off Road este o asociatie non profit înființată în anul 2014 de un grup de oameni entuziaști, pasionați de autovehicule de teren cu tracțiune integrală. Scopul lor este de a practica și dezvolta un sport care le aduce satisfacții de nedescris. Dincolo de toate acestea, ong-ul orădean promovează și sprijină sportivii cu performanțe deosebite, indiferent de sportul practicat.

În același timp, realizează circuite turistice și trasee montane pentru turiștii din România, dar și din străinătate și promovează activitățile de protecție a mediului înconjurător, cele de împădurire și mai cu seamă se implică alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” în acțiuni de salvare a vieților și de recuperare a bunurilor acestora în zone în care accesul cu alte autovehicule nu este permis.

Într-un interviu pentru Radio România Cluj, Cornel Doble Jr., președintele acestei asociații, a vorbit despre activitatea pe care o desfășoară și despre modul în care se implică în activități de întrajutorare umană:

Crina Dobocan: Când a luat ființă West Alpine Off Road?

Cornel Doble Jr.: West Alpine Off Road a luat ființă în anul 2014, imediat după accidentul aviatic din Munții Apuseni. Atunci ne-am gândit că ar fi bine să ne constituim într-o asociație non profit, tocmai pentru a interveni la un alt nivel. Noi începusem Off Road-ul prin 2013, dar din 2014 am reușit să devenim un ONG, iar în 2015, am încheiat un protocol cu Inspectoratul petru Situații de Urgență ,,Crișana”.

C.D.: Ce presupune acest protocol?

C.D. Jr.: Orice s-ar întâmpla, pe munte, în jurul orașului sau în județ, suntem chemați și noi, voluntarii de la West Alpine Off Road, pentru a-i ajuta pe cei de la ISU ,,Crișana”.

C.D.: În câte astfel de intervenții ați fost solicitați?

C.D. Jr.: Nu am fost solicitați în foarte multe situații. Cred că au fost 6 sau 7, de-a lungul timpului. Dar am intervenit noi – și separat față de ISU, tot în baza acelui protocol sau prin deviza noastră de salvare.

Căci, practic, West Alpine Off Road este împărțit în mai multe divizii: divizie mecanică (unde recondiționăm și construim mașini de teren), divizia de transport (prin care ducem turiști pe munte) și devizia de salvare (prin care intervenim pe munte, în baza protocolului cu ISU Crișana, dar și organizăm campanii umanitare).

C.D: Care a fost cea mai recentă campanie umanitară pe care ați organizat-o cu asociația dumneavoastră?

C.D. Jr.: Ultima campanie umanitară a avut loc în luna decembrie 2019, în Munții Apuseni, în zona Codrului Moma, unde am găsit 25 sau 26 de familii, însumând cam 150 de persoane pe care le-am ajutat și cărora le-am oferit alimente și jucării, rechizite – acolo unde au fost copii.

Această prezentare necesită JavaScript.

C.D.: Înțelegem că sunt familii izolate. Cum le-ați descoperit și cum reușiți să mențineți legătura cu ele? Știm că nu este o acțiune singulară, ci una cu tradiție.

C.D. Jr.: Într-adevăr suntem la a șasea ediție. În fiecare an, cu două luni înainte de campanie, începem  munca de teren. Întâi stabilim zona, pe urmă luăm legătura cu preotul din sat, cu profesorii… La ediția precedentă, am avut norocul ca unii membrii ai ISU Crișana să fie în zonă și să ne ajute să ajungem la acești oameni. Într-adevăr familiile sunt în zone foarte izolate, multe dintre ele nu au nici electricitate sau minimul de confort pe care noi, orășenii, îl avem.

Pe lângă campaniile umanitare, noi ieșim cu familiile, lunar, pe munte. În primul rând, este de specificat că noi nu face Off Road competițional, ci de relaxare. Avem peste 130 de membri activi în toată țara care vin în Munții Apuseni și ne însoțesc pe traseele organizate de noi – de relaxare. Vin cu familiile, cu copiii.

C.D.: Din ce județe vin și care sunt traseele pe care le-ați organizat sau pe care le aveți în vedere?

C.D. Jr.: Avem membri în Suceava, Arad, Timișoara, Cluj… Ne vin periodic. Cei din Suceava sau Arad vin în fiecare drumeție pe care o organizăm, chiar și de două ori pe lună. Traseele le organizăm împreună cu membrii. Prima oară pe hartă, după aceea punem niște puncte de coordonate și încercăm să ajungem în locurile respective. De-a lungul timpului am făcut peste 150 de ieșiri pe munte.

C.D.: Ce fel de mașini aveți?

C.D. Jr.: Toate mașinile sunt pregătite de Off Road, tocmai pentru a ajunge în locuri în care un autovehicul normal, chiar dacă e 4×4, nu ar ajunge. Deci, toate mașinile sunt echipate cu anvelope de Off Road, cu suspensii profesionale. Desigur, nu toți membrii vin deodată. De obicei, ieșim în grupuri de 10 – 15 mașini. Și, încercăm să punctăm  trasee cât mai lungi, chiar și de două zile. Ceea ce este interesant de specificat este că noi nu ne oprim la o groapă și să stăm toată ziua acolo, ci încercăm ca să facem trasee tematice, să vizităm anumite puncte, să ajungem în locuri foarte frumoase unde ne putem relaxa împreună cu familiile.

C.D.: Cine poate deveni membru al asociației?

C.D. Jr.: Oricine poate deveni membru al West Alpine Off Road, singura obligație este de a avea autovehicul 4×4. În același timp, ar mai avea o obligație, morală: aceea de a-și ajuta colegii atunci când e nevoie, ori în cadrul asociației, ori în afara ei.

C.D.: Cine participă, alături de voi, la campaniile umanitare și care a fost cazul care v-a impresionat cel mai mult?

C.D. Jr.: La fiecare campanie umanitară, îmi încurajez membrii asociației să-și aducă copiii ca să vadă efectiv ce se întâmplă pe munte și cum trăiesc anumiți oameni, pentru că este o lecție extraordinară pentru ei, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Un membru și-a adus copilul într-o Campanie, chiar înainte de Crăciun. După ce s-a terminat campania, i-a scris o scrisoare Moșului, care suna cam așa: ,,Dragă Moșule, dacă ai pregătit pentru mine un cadou să știi că mie nu-mi mai trebuie nimic. Te rog să duci cadoul copiilor din munți!”.

Acest lucru a însemnat extraordinar de mult pentru el, dar și pentru noi, adulții, pentru că astfel am realizat ce impact a avut asupra tuturor.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Etichete:
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca