Personalitatea zilei: Alexandru Ioan Cuza [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 24 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 24 ianuarie 2020, 7:33
Articol editat de cristina.rusu, 24 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 24 ianuarie 2020, 7:33
Unirea Ţărilor Române a fost un proces complex, ce a început după revoluţia din 1848 şi a fost justificat de identitatea culturală şi istorică a celor două principate. Aceasta s-a înfăptuit în 1859, când atât la conducerea Moldovei cât şi a Ţării Româneşti a fost ales un singur om: Alexandru Ioan Cuza.
S-a născut la Bârlad, în 1820. Pentru că provenea dintr-o familie de vechi boieri, a primit o educaţie bună şi a fost încadrat ca ofiţer în armata Moldovei, unde a urcat până la gradul de colonel. În 1844 s-a căsătorit cu doamna Elena, care se înrudea cu familia Sturdza, Balş şi Cantacuzino. A luat parte în mod activ la revoluţia din 1848, dar a fost luat prizonier şi transportat la Viena.
După ce a fost eliberat, a revenit în Moldova şi a fost ministru de război sub domnia prinţului Ghica. În 1858, Partida Naţională, care milita pentru unirea Ţărilor Române l-a nominalizat la tronul celor două principate. A devenit domn al Moldovei în 5 ianuarie 1859, iar al Ţării Româneşti aproape 3 săptămâni mai târziu, în 24 ianuarie.
Domnia lui Cuza a fost socotită încă de la început ca fiind una temporară. S-a confruntat cu inerţia socială, cu forţele conservatoare şi cu separatiştii, printre puţinii pe care noul domn s-a putut baza fiind prim ministrul său, Mihail Kogălniceanu. Reforma agrară, a justiţiei, a învăţământului şi secularizarea averilor mănăstireşti au fost măsuri întâmpinate cu ostilitate de către Guvern şi de către reprezentanţii boierimii. În vremea lui Cuza a fost conceput Codul Civil şi cel Penal, de inspiraţie franceză, a fost instituită obligativitatea şcolii primare şi au fost înfiinţate primele universităţi.
În 1864, nemulţumiţi de activitatea domnitorului, liberalii s-au aliat cu conservatorii, astfel luând fiinţă ceea ce s-a numit în epocă „monstruoasa coaliţie”. Cuza a fost constrâns să abdice de la tron în 1866. Şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în exil şi nu i s-a îngăduit să-şi revadă plaiurile natale nici măcar ca persoană privată. A fost înmormântat mai întâi la Ruginoasa şi se spune că peste 30000 de ţărani au fost prezenţi pentru a-l onora pe Alexandru Ioan Cuza.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.