41 de persoane au murit din cauza coronavirusului apărut în China
Articol editat de Camelia Velțan, 25 ianuarie 2020, 11:15
De asemenea, 1.300 de oameni s-au îmbolnăvit în China şi în alte ţări din regiune – inclusiv Statele Unite. Virusul a ajuns şi în Europa, cu trei cazuri confirmate în Franţa, iar experţi în sănătate se tem că rata îmbolnăvirilor s-ar putea accelera.
Cel mai recent bilanţ prezentat de autorităţile chineze este de 41 de morţi, cu 15 mai mulţi decât în ziua precedentă, transmite Reuters, care notează că noul virus a ajuns şi în vecinătatea Chinei – Thailanda, Vietnam, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Nepal – dar şi pe alte continente. În Europa, unde Franţa a anunţat că există trei cazuri, Statele Unite, precum şi în Australia, care a anunţat în această dimineaţă primul său caz. Tot astăzi s-a anunţat că virusul a ajuns şi în Malaysia. Experţi medicali se tem că rata îmbolnăvirilor s-ar putea accelera, în condiţiile în care revin acasă milioane de persoane care au călătorit, în interiorul şi în afara Chinei, pentru sărbătorile legate de Anul Nou Chinezesc, care se încheie pe 30 ianuarie. Autorităţile chineze au luat deja măsuri excepţionale pentru a încerca să oprească răspândirea virusului. Wuhan, oraşul de 11 milioane de locuitori în care a apărut, este sub carantină. Totodată, au fost anulate manifestările publice legate de Anul Nou, în unele localităţi a fost suspendat transportul în comun, şi o serie de locuri publice, inclusiv Marele Zid, au fost închise. Virusul se transmite de la om la om şi se manifestă printr-o febră iniţială, urmată de tuse uscată, apoi de probleme respiratorii şi chiar şi pneumonie, care se poate dovedi fatală.
Washington Post scrie că există un efort internaţional fără precedent de studiere a acestui coronavirus, iar oamenii de ştiinţă cred că un vaccin ar putea intra în teste peste trei luni – o perioadă remarcabil de scurtă dat fiind că la coronavirusul care a provocat epidemia de SARS în 2002 – 2003 a fost nevoie de 20 de luni pentru găsirea unui vaccin, după ce s-a găsit genomul virusului.