Trupa RIT reînvie genul etno-rock [AUDIO/VIDEO]
Articol editat de cristina.rusu, 25 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 25 ianuarie 2020, 9:24
Într-un peisaj muzical românesc în care suntem asaltaţi de piese pop, dance sau r&b, mai avem surpriza să descoperim trupe nou apărute care cântă altceva.
Formaţia RIT cântă rock cu influenţe din folclor, iar în 2018 a lansat primul album, numit Piaza Rea.
Dan Izvoreanu a povestit mai multe cu fondatorul trupei RIT, Bogdan Munteniță:
Dan Izvoreanu: Din ce am ascultat până acum, stilul vostru este rock, cu influenţe din folclorul românesc. Mă duce cu gândul la trupa Phoenix.
Bogdan Munteniță: E adevărat, asta se datorează şi faptului că am fost hrănit de mic copil cu Beatles şi cu Phoenix. Aşa am putut să mă exprim în momentul în care am compus piesele; cele pe care le-am făcut, că o parte din ele sunt preluări folclorice pe care le-am adaptat la amprenta noastră. Am învăţat să mă exprim în direcţia aceasta, cu influenţe arhaice, cu influenţe din folclor, de la trupa Phoenix pe care o ascult de la 5 ani. Am o prietenie – mai mult decât colaborare – cu Nicolae Covaci, care mă cheamă din când în când, iar eu îi onorez invitaţiile de fiecare dată când pot.
Dan Izvoreanu: Cum a luat fiinţă trupa RIT?
Bogdan Munteniță: În 2016-2017 toboşarul trupei Phoenix, Ionuţ Micu, mi-a propus să facem un proiect. Nu ştiam exact ce vom face, dar cert e că ne-am trezit într-un studio de înregistrări, cu absolut nimic pregătit. Am recurs la ce am avut în desagă la ora aceea, anume un colind pe care îl cânt şi cu Phoenix în spectacole: Colindul casei, pe care-l ştiu de la bunicul meu.
Mi-a plăcut mie foarte mult Barbu Lăutarul şi am prelucrat un pic, i-am făcut un refren. Şi mi-am adus aminte de o piesă de-a lui Mircea Baniciu care mi-a plăcut foarte mult, iar surpriza a făcut să şi accepte să cânte cu noi acea piesă, Cântec pentru cel ce vede întâia dată soarele.
După care am văzut că am luat-o cumva pe drumul cel bun, în urma feedback-urilor pe care le-am primit de la oameni. Am stat cam un an în studioul acela: ne-am frământat, am scormonit în nişte arhive ale Electrecordului, unde am găsit ba o voce, ba un cântec de invocat ploaia. Deci cam aceiaşi paşi pe care i-a parcurs şi Phoenixul i-am făcut şi noi, păstrând proporţiile. Tot aşa, din frământări şi din chin, au apărut şi primele compoziţii.
Albumul Piaza rea are două părţi: prima parte e cea de folclor autentic, după care jumătatea cealaltă e făcută din compoziţii proprii.
Dan Izvoreanu: Tu compui piesele?
Bogdan Munteniță: Din păcate, da! Îmi dă un sentiment de nesiguranţă, mi se pare că sunt singur în corabie când fac treaba aceasta. Bineînţeles că mă mai ajută şi ceilalţi, dar eu vin cu ideile. Ceilalţi, care au într-adevăr şcoală de muzică şi experienţă (pentru că eu la bază sunt inginer instalator), îmi zic: „Vezi că aici te duci în gard, vezi că asta nu merge”. Apoi le modificăm.
Dan Izvoreanu: Chiar a fost o surpriză plăcută să descopăr pe piaţa muzicală românească o trupă care cântă un astfel de gen, care din păcate a cam dispărut în ultimii ani.
Bogdan Munteniță: Da, aceasta a fost şi o ambiţie a noastră, pentru că cel puţin la mine e hobby: cum unii au pescuitul şi filatelia, eu am muzica. Şi mi-am spus că dacă tot fac ceva, măcar să fac cu tot sufletul. Albumul a ieşit la sfârşitul anului 2018, am avut o lansare la Palatul Regal, la Bucureşti.
Dan Izvoreanu / Andrea Nagy
Foto: facebook
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.