Ascultă Radio România Cluj Live

Ştiaţi că nu francezii au inventat şampania?

Ştiaţi că nu francezii au inventat şampania?

Articol editat de cristina.rusu, 26 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 26 ianuarie 2020, 9:00

În epoca marilor descoperiri geografice, imperiul britanic tot creştea şi creştea. Populaţia tot mai mare, conflictele militare fără sfârşit şi drumurile necesare pentru a le întreţine au epuizat însă resursele de lemn pe care le puteau oferi pădurile Marii Britanii. Regele Jacob I a avut de-a face la începutul secolului XVII cu o adevărată criză a energiei.

Lemnul tot mai puţin afecta armata şi producţia de nave, ceea ce lăsa Marea Britanie descoperită în faţa naţiunilor cu care era în conflict. În 1615, regele a decis să reducă consumul de lemn în domeniile considerate neesenţiale: o veste proastă pentru sticlarii care se foloseau la rândul lor de combustibil.

Aceştia au trebuit să treacă la utilizarea cărbunelui, considerat anterior oarecum murdar şi nedemn, din care însă Marea Britanie avea rezerve foarte puţin exploatate. Prin folosirea cărbunelui puteau fi fabricate sticle mult mai rezistente, o oportunitate în contextul în care o nouă modă făcea ravagii în înalta societate: vinul îmbogăţit cu dioxid de carbon.

Vinul englezesc nu era recunoscut pentru calitatea lui. Chiar şi istoricul Tacitus a afirmat la sfârşitul secolului I: „Britania nu e potrivită pentru viţa-de-vie”. Ceea ce nu-i oprea însă pe britanici să încerce: în jurul anului 1000, în Marea Britanie erau consemnaţi 45 de producători de vin, iar numărul lor a crescut în secolele ulterioare. În secolul al XVII-lea s-a răspândit aşadar vinul cu bule de dioxid de carbon, despre a cărui producţie scria omul de ştiinţă şi filosoful Christopher Merret, într-o lucrare apărută în 1662, că se obţine adăugând vinului zahăr şi melasă.

Conform istoriei acceptate în Franţa, metoda a fost elaborată într-o mănăstire din Champagne de către călugărul Dom Pierre Perignon. Problema este însă că studiul lui Christopher Merret a fost publicat cu 6 ani înainte ca Pierre Perignon să-şi fi început munca în mănăstirea din Champagne, Merret afirmând că procedura se folosea deja de câteva decenii în Marea Britanie. Francezii au trecut mult mai târziu la folosirea cărbunelui, prin care ar fi putut confecţiona sticle mai groase şi mai rezistente. Pericolul sticlelor care explodau a fost o caracteristică a pivniţelor din Champagne până în a doua jumătate a anilor 1700.

 

Sursă: Atlas Obscura

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.   Fie că este vorba despre...

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!