Personalitatea zilei: Wolfgang Amadeus Mozart [AUDIO/VIDEO]
Articol editat de cristina.rusu, 27 ianuarie 2020, 06:00 / actualizat: 27 ianuarie 2020, 8:50
A fost considerat copilul geniu al muzicii clasice. La vârsta de numai 5 ani, stăpânind deja cu măiestrie vioara şi pianul, cânta în faţa familiilor regale ale Europei. În 27 ianuarie 1756, la Salzburg, s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart.
Leopold Mozart, tatăl lui Wolfgang Amadeus, era un compozitor minor şi un profesor cu aptitudini limitate. Nu a reuşit să atingă faima niciodată, aşadar a considerat că drumul spre uşile închise ale nobililor i s-au deschis odată cu manifestarea talentului fiului Său. L-a dus pe tânărul Mozart pe la toate curţile Europei, din Bavaria şi până la Paris. Mozart compunea deja de la vârsta de 5 ani, dar în acest turneu a întâlnit muzicieni de marcă ce şi-au pus amprenta asupra stilului său, printre care Johann Christian Bach, pe care l-a vizitat la Londra, în 1765. Prima sa operă, compusă la 13 ani, a fost primită cu entuziasm la Roma.
După încheierea îndelungatelor turnee, extrem de obositoare pentru un copil de vârsta lui Mozart, familia a revenit la Salzburg. Tânărul muzician a început să compună piese pentru vioară şi pian, dar ar fi dorit să-şi investească eforturile în operă, iar pentru acest gen amplu nu existau prea multe cereri în oraşul austriac.
În 1778 a plecat la Paris pentru a-şi căuta de lucru, dar oferte care să-i fi convenit erau puţine. A refuzat un post de organist la Versailles şi a intrat în datorii, fiind nevoit să-şi vândă lucrurile pentru a se întreţine. S-a întors în Austria şi a fost angajat de arhiepiscopul Colloredo, care însă îl voia pe tânărul compozitor doar ca pe un element al echipei sale de servitori. Visul lui era să-l întâlnească pe împărat, să-i cânte la pian o fugă sau două, ceea ce s-a şi îndeplinit, Mozart fiind de atunci susţinut în carieră de Curtea Austriei. Opera sa, Răpirea din Serai, pusă în scenă în 1782, a ajutat la consolidarea reputaţiei lui Mozart în toate ţările vorbitoare de limbă germană.
Condiţiile vieţii lui Mozart s-au deteriorat din nou după 1786. Austria era în război cu Turcia, capacitatea aristocraţilor de a finanţa muzicieni aşadar se redusese. A suferit de depresie şi ieşea din ce în ce mai rar în public, ceea ce-i diminua în continuare veniturile. Ultima sa operă majoră, Flautul fermecat, a fost compusă în 1791, în anul în care Mozart a încetat din viaţă, la vârsta de 35 de ani.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.