Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin (UPDATE)
UPDATE, ora 15:30
Articol editat de Andrei Cretoiu, 29 ianuarie 2020, 09:46 / actualizat: 29 ianuarie 2020, 15:51
Articol editat de Andrei Cretoiu, 29 ianuarie 2020, 09:46 / actualizat: 29 ianuarie 2020, 15:51
Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi.
Premierul Ludovic Orban consideră că mecanismul de alegere a edililor trebuie să permită cetățenilor o minimă garanție pentru o guvernare locală performantă, astfel încât să conducă la dezvoltarea comunității.
Față de forma inițială, Ludovic Orban a anunțat că proiectul include unele amendamente depuse de PNL și USR.
Astfel, se reduce de la 90 la 60 de zile termenul în care cetățenii cu viză de flotant pot vota în localitatea de reședință. A fost redus şi numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor independente. De asemenea, minoritățile naționale și formațiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputați pot avea reprezentanți în Birourile Electorale.
În același timp, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că mâine dimineață va fi depusă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.
El susține că procedura aleasă de Guvern este abuzivă, susținând că modificarea legislației electorale nu poate fi realizată cu mai puțin de un an înainte de organizarea scrutinului.
Executivul a finalizat, ieri, proiectul de lege cu care merge în fața senatorilor și deputaților, adoptând mai multe amendamente.
Angajarea rãspunderii pe aceastã lege va genera, însã, o moțiune de cezurã din partea PSD și UDMR, după cum transmite redactorul RRA acreditat la Parlament, Amalia Bojescu:
Guvernul a decis să accepte amendamentul depus de PNL potrivit căruia persoanele cu viză de flotant mai veche de 60 de zile pot vota în localitatea de reşedinţă, modificându-se astfel termenul de 90 de zile propus de guvern.
La solicitarea USR şi a mai multor organizaţii civice, a fost redus numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor independente de la 1 la 0,5% din listele electorale.
Un alt amendament se referă la facilitarea normelor pentru acreditarea observatorilor la secţiile de votare.
Tot printr-un amendament se permite minorităţilor naţionale şi formaţiunilor politice parlamentare care au şapte senatori sau zece deputaţi să aibă reprezentanţi în birourile electorale.
Obiectivul Guvernului este acela de a readuce democraţia în alegerile locale, spunea şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă: „Să fie aleşi primarii performanţi, cu o reprezentativitate largă din punct de vedere al majorităţii voturilor exprimate pentru alegerea lor.”
Social-democraţii spun că legile electorale nu pot fi modificate cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.
PSD consideră că guvernul liberal şi aliaţii săi fac astfel un abuz de putere, de aceea, moţiunea de cenzură are în vedere întreaga activitate a Guvernului, după cum preciza liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis:
Avem numărul de semnături pentru a fi depusă şi avem şi numărul de voturi pentru a adopta această moţiune cenzură şi a demite Guvernul Orban.
Este un guvern toxic, care trebuie demis de urgenţă.
Moţiunea de cenzură a PSD ar putea fi depusă joi, 30 ianuarie.
Demersul are susţinerea UDMR şi a parlamentarilor de la Forţa Naţională.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.