Postul intermitent: ce este, de ce funcționează, când trebuie evitat?
Articol editat de cristina.rusu, 1 februarie 2020, 12:00 / actualizat: 1 februarie 2020, 13:05
Dacă vrei să slăbeşti, însă nu reuşesti să obţii niciun rezultat cu dietele tradiţionale, sau, dacă pur şi simplu vrei să te simţi mai bine, poţi încerca postul intermitent, o practică alimentară care ajută la micşorarea centimetrilor din talie și, în același timp, la îmbunătățirea stării generale de sănătate.
Potrivit unui studiu publicat de New York Times, postul intermitent pare a fi mai eficient pentru persoanele care nu-şi pot controla aportul zilnic de calorii prin dietă.
De ce funcţionează?
Postul intermitent funcționează, deoarece, pentru unii oameni, această metodă poate fi mai ușor de gestionat decât un regim alimentar care asigură restricționarea continuă a caloriilor, iar pentru cei care îl practică în mod adecvat, rezultatele pot fi excelente, explică dr. Stefania Ruggeri, cercetător și nutriționist la EA – Alimentație și Nutriție și profesor de Științe ale Nutriției Umane la Facultatea de Medicină Tor Vergata din Roma.
Cine îl suportă cel mai bine?
Postul intermitent este mai bine acceptat de unele persoane deoarece le eliberează de senzația constantă de disconfort cauzată de privările zilnice de hrană și cea care se simte atunci când eşti ”mereu la dietă”. Postul prevede zile de dietă liberă, sau tranşe orare libere, în timpul cărora se poate mânca orice, evident, în anumite limite, încheie Ruggeri.
Ce este postul intermitent?
Postul intermitent (IF) este un model de alimentație care alternează perioadele de post, cu perioadele libere, în timpul cărora se poate reveni la o dietă normală, evident sănătoasă și echilibrată.
Postul intermitent poate fi aplicat în diverse moduri. Cele mai practicate și cunoscute posturi intermitente sunt cinci: regimul 16-8 ore pe zi este poate cel mai cunoscut împreună cu „Dieta rapidă” adică regimul săptămânal 5-2 creat de jurnalistul de la BBC specialist în medicină Michael Mosley (The Fast Diet, Corbaccio). Apoi există „Eat Stop Eat”, care urmează un model precis de zile libere și zile de post, și „Post-Day Alternate”, care oferă zile libere și zile de post cu variabile alimentare. În cele din urmă, „Warrior Diet” prevede o singură masă completă zilnică și mici gustări, explică dr. Stefania Ruggeri.
Ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când practicăm acest tip de post?
Reviste științifice prestigioase au raportat mai multe studii conform cărora, dincolo de restricția caloriilor, postul intermitent acționează pozitiv asupra nivelului metabolic și stabilizează nivelul zahărului din sânge. Promovează creșterea hormonului de creștere care favorizează arderea grăsimilor și creșterea masei musculare slabe. În plus, promovează longevitatea. Iar studiile efectuate în anul 2017 par să fi demonstrat că postul intermitent promovează și bunăstarea microbiotei, explică dr. Stefania Ruggeri.
Potrivit Dr. Mark Mattson de la National Institute on Aging-Neuroscience, postul intermitent provoacă un ușor stres biologic care împinge organismul să-și reactiveze apărarea celulară împotriva daunelor moleculare.
Modificările metabolice ale organismului, atunci când se dejunează timp de mai multe ore, stimulează autofagia, un mecanism celular de îndepărtare selectivă a componentelor deteriorate, sau o curățare naturală a celulelor deteriorate ale corpului, explică într-un interviu acordat de Dr. Luigi Fontana, profesor de științe nutriționale la Universitatea Washington din St. Louis și Universitatea din Brescia.
În cele din urmă, numeroase studii au arătat că prin perioadele de post, riscul de boli de inimă, boala Parkinson, Alzheimer și accidentul vascular cerebral, se reduc.
Cui este indicat acest tip de dieta?
Este important să ne amintim că, la fel ca orice practică importantă de restricționare a caloriilor, postul intermitent trebuie să fie ales împreună cu un medic sau nutriționist, figuri profesionale care sunt capabile să evalueze riscurile și beneficiile și care însoțesc pacientul pe parcursul nutrițional, printr-o abordare graduală a ceea ce ar putea deveni o practică reală, explică Ruggeri.
În general, nu este recomandat copiilor, adolescenților, femeilor însărcinate și celor care alăptează, vârstnicilor, persoanelor subponderale, sportivilor în perioade de antrenament sau de competiție și subiecților care suferă de patologii diverse, fără aprobarea medicului (cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli autoimune, boli neurodegenerative etc.), concluzionează Ruggeri.
Oamenii de ştiinţă care susţin postul intermitent
Unul dintre cei mai convinşi susținători ai acestuia a fost celebrul oncolog Umberto Veronesi, potrivit căruia excesul de calorii, pe lângă consumul exagerat de alimente de origine animală și zaharuri simple, are legătură cu apariția multor boli.
Opinia profesorului Veronesi este împărtăşită şi de dr Valter Longo, creatorul Dietei Mima-Posting (The Diet of Longevity, Vallardi – Valter Longo donează toate încasările acestei cărți Fundației non-profit Creați tratamente pentru a promova și a sponsoriza căutarea de terapii alternative și cu cost redus contra îmbătrânirii și pentru tratarea a numeroase boli, inclusiv cancerul, Alzheimerul, diabetul, scleroza multiplă, boala Crohn, bolile cardiovasculare) care prevede o reducere importantă a caloriilor timp de cinci zile (1100 calorii în prima zi, 800 calorii pe zi de la a doua până la a cincea zi) care poate fi practicată, în funcție de necesități, de la o dată pe lună la o dată la șase luni, însă mereu sub supraveghere medicală.
RADOR
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.