Ascultă Radio România Cluj Live

Postul intermitent: ce este, de ce funcționează, când trebuie evitat?

Postul intermitent: ce este, de ce funcționează, când trebuie evitat?

Articol editat de cristina.rusu, 1 februarie 2020, 12:00 / actualizat: 1 februarie 2020, 13:05

Dacă vrei să slăbeşti, însă nu reuşesti să obţii niciun rezultat cu dietele tradiţionale, sau, dacă pur şi simplu vrei să te simţi mai bine, poţi încerca postul intermitent, o practică alimentară care ajută la micşorarea centimetrilor din talie și, în același timp, la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Potrivit unui studiu publicat de New York Times, postul intermitent pare a fi mai eficient pentru persoanele care nu-şi pot controla aportul zilnic de calorii prin dietă.

De ce funcţionează?

Postul intermitent funcționează, deoarece, pentru unii oameni, această metodă poate fi mai ușor de gestionat decât un regim alimentar care asigură restricționarea continuă a caloriilor, iar pentru cei care îl practică în mod adecvat, rezultatele pot fi excelente, explică dr. Stefania Ruggeri, cercetător și nutriționist la EA – Alimentație și Nutriție și profesor de Științe ale Nutriției Umane la Facultatea de Medicină Tor Vergata din Roma.

Cine îl suportă cel mai bine?

Postul intermitent este mai bine acceptat de unele persoane deoarece le eliberează de senzația constantă de disconfort cauzată de privările zilnice de hrană și cea care se simte atunci când eşti ”mereu la dietă”. Postul prevede zile de dietă liberă, sau tranşe orare libere, în timpul cărora se poate mânca orice, evident, în anumite limite, încheie Ruggeri.

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent (IF) este un model de alimentație care alternează perioadele de post, cu perioadele libere, în timpul cărora se poate reveni la o dietă normală, evident sănătoasă și echilibrată.

Postul intermitent poate fi aplicat în diverse moduri. Cele mai practicate și cunoscute posturi intermitente sunt cinci: regimul 16-8 ore pe zi este poate cel mai cunoscut împreună cu „Dieta rapidă” adică regimul săptămânal 5-2 creat de jurnalistul de la BBC specialist în medicină Michael Mosley (The Fast Diet, Corbaccio). Apoi există „Eat Stop Eat”, care urmează un model precis de zile libere și zile de post, și „Post-Day Alternate”, care oferă zile libere și zile de post cu variabile alimentare. În cele din urmă, „Warrior Diet” prevede o singură masă completă zilnică și mici gustări, explică dr. Stefania Ruggeri.

Ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când practicăm acest tip de post?

Reviste științifice prestigioase au raportat mai multe studii conform cărora, dincolo de restricția caloriilor, postul intermitent acționează pozitiv asupra nivelului metabolic și stabilizează nivelul zahărului din sânge. Promovează creșterea hormonului de creștere care favorizează arderea grăsimilor și creșterea masei musculare slabe. În plus, promovează longevitatea. Iar studiile efectuate în anul 2017 par să fi demonstrat că postul intermitent promovează și bunăstarea microbiotei, explică dr. Stefania Ruggeri.

Potrivit Dr. Mark Mattson de la National Institute on Aging-Neuroscience, postul intermitent provoacă un ușor stres biologic care împinge organismul să-și reactiveze apărarea celulară împotriva daunelor moleculare.

Modificările metabolice ale organismului, atunci când se dejunează timp de mai multe ore, stimulează autofagia, un mecanism celular de îndepărtare selectivă a componentelor deteriorate, sau o curățare naturală a celulelor deteriorate ale corpului, explică într-un interviu acordat de Dr. Luigi Fontana, profesor de științe nutriționale la Universitatea Washington din St. Louis și Universitatea din Brescia.

În cele din urmă, numeroase studii au arătat că prin perioadele de post, riscul de boli de inimă, boala Parkinson, Alzheimer și accidentul vascular cerebral, se reduc.

Cui este indicat acest tip de dieta?

Este important să ne amintim că, la fel ca orice practică importantă de restricționare a caloriilor, postul intermitent trebuie să fie ales împreună cu un medic sau nutriționist, figuri profesionale care sunt capabile să evalueze riscurile și beneficiile și care însoțesc pacientul pe parcursul nutrițional, printr-o abordare graduală a ceea ce ar putea deveni o practică reală, explică Ruggeri.

În general, nu este recomandat copiilor, adolescenților, femeilor însărcinate și celor care alăptează, vârstnicilor, persoanelor subponderale, sportivilor în perioade de antrenament sau de competiție și subiecților care suferă de patologii diverse, fără aprobarea medicului (cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli autoimune, boli neurodegenerative etc.), concluzionează Ruggeri.

Oamenii de ştiinţă care susţin postul intermitent

Unul dintre cei mai convinşi susținători ai acestuia a fost celebrul oncolog Umberto Veronesi, potrivit căruia excesul de calorii, pe lângă consumul exagerat de alimente de origine animală și zaharuri simple, are legătură cu apariția multor boli.

Opinia profesorului Veronesi este împărtăşită şi de dr Valter Longo, creatorul Dietei Mima-Posting (The Diet of Longevity, Vallardi – Valter Longo donează toate încasările acestei cărți Fundației non-profit Creați tratamente pentru a promova și a sponsoriza căutarea de terapii alternative și cu cost redus contra îmbătrânirii și pentru tratarea a numeroase boli, inclusiv cancerul, Alzheimerul, diabetul, scleroza multiplă, boala Crohn, bolile cardiovasculare) care prevede o reducere importantă a caloriilor timp de cinci zile (1100 calorii în prima zi, 800 calorii pe zi de la a doua până la a cincea zi) care poate fi practicată, în funcție de necesități, de la o dată pe lună la o dată la șase luni, însă mereu sub supraveghere medicală.

 

RADOR

Foto: arhivă radio

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.   Fie că este vorba despre...

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!
Diverse sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 12:00

Suplimentele alimentare pot avea efecte negative asupra sănătăţii

Suplimentele alimentare, consumate de milioane de oameni din întreaga lume, pot creşte riscul de cancer, avertizează un nutriţionist celebru....

Suplimentele alimentare pot avea efecte negative asupra sănătăţii