Povestea luptătorilor anticomuniști din grupul Șușman, dusă mai departe de urmașii lor
Luptătorii anticomuniști care au făcut parte din Grupul Șușman au fost comemorați sâmbată, 1 februarie 2020, în localitatea Răchițele.
Articol editat de Carmen Sas, 1 februarie 2020, 17:34
Luptătorii anticomuniști care au făcut parte din Grupul Șușman au fost comemorați sâmbată, 1 februarie 2020, în localitatea Răchițele.
La troița ridicată pe locul unde au fost reînhumate osemintele lui Theodor Șușman s-au strâns peste 100 de persoane venite din zonă, dar și din Oradea și Bădăcin, localitatea în care s-a născut Iuliu Maniu.
Printre cei prezenți s-a aflat și nepotul lui Theodor Șușman, venit la eveniment din Cernavodă, împreună cu Ioan Mihuț, fratele lui Gheorghe Mihuț care a fost membru al grupului de luptători.
Comemorarea a fost organizată de Clubul Monarhiștilor Clujeni, care a dorit să marcheze astfel împlinirea a 62 de ani de când ultimii doi membri ai grupului, frații Toader și Avisalon Șușman, copiii lui Teodor Șușman senior, au fost înconjurați de trupele de Securitate în noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, în satul Tranișu, murind în confruntarea care a urmat.
Grupul Șușman a fost cel mai cunoscut grup de luptători anticomuniști care a acționat în zona Munților Apuseni. Istoria grupului a început în 1948, când Teodor Șușman și trei dintre băieții săi, Toader, Traian și Avisalon au luat drumul munților și au inițiat mișcarea de rezistență anticomunistă din Apuseni. În timp, grupului s-au alăturat Mihai și Lucreția Jurj, Oneț Roman, Gheorghe Mihuț și Ioan Popa.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.