Zăpoare de gheață pe raza localității Poiana Horea [FOTO/UPDATE]]
UPDATE: 4 februarie
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 februarie 2020, 18:23 / actualizat: 4 februarie 2020, 10:34
UPDATE: 4 februarie
Pompierii clujeni au intervenit pentru distrugerea unui zăpor format pe pârâul Beliș, după ce acesta a provocat inundații în zonă.
Din fericire, situația hidrologică din județul Cluj în această perioadă nu a impus intervenția Inspectoratului pentru Situații de Urgență și în alte cazuri.
Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș:
La noi în județ a fost o singură situație la care am fost solicitați, având în vedere un baraj de zăpoare de gheață care a fost format undeva pe valea Belișului, în zona localității Poiana Horii. Am primit o informare de la primăria Beliș, am trimis un echipaj acolo, dar din fericire situația s-a rezolvat pe cale naturală.
Pompierii recomandă populației să urmărească prognozele meteo și avertizările hidrologice și să-și amâne călătoriile în zona de munte, în măsura în care se poate.
………………………………………………………………………………………………………………..
ISU Cluj a primit în această dimineață, 3 februarie 2020, o informare referitoare la formarea unor zăpoare de gheață, în albia Văii Beliș, pe raza localității Poiana Horea. Un echipaj de pompieri, din cadrul detașamentului Huedin, s-a deplasat imediat pentru evaluarea situației din teren și a fost alertată și echipa pirotehnică a ISU Cluj, care are competențe pentru distrugeri de zăpoare cu material explozibil.
În momentul sosirii echipajului de pompieri, barajul format de zăpoare cedase deja, iar masa de gheață s-a scurs în lacul Beliș-Fântânele, astfel încât nu mai exista pericolul de inundare.
Personalul Serviciului pentru Situații de Urgență din cadrul primăriei comunei Beliș a specificat faptul că erau periclitate de dimineață mai multe cabane de vacanță, care nu sunt locuite, dar și o locuință a personalului care monitorizează cursul râurilor pentru Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj (Adminitrația Bazinală de Apă Someș-Tisa).
În momentele acestea, la locul indicat a ajuns și echipa pirotehnică a ISU Cluj pentru a evalua situația. Însă, din primele informații, se pare că nu se impune detonarea zăpoarelor.
Marți, 4 februarie 2020, va fi întrunită o comisie interinstituțională care va evalua situația pagubelor produse de acumularea de apă, dinaintea defluirii zăpoarelor.
Foto: ISU Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.