Incluziv: Terapii periculoase în tratarea dizabilităţii
Articol editat de cristina.rusu, 4 februarie 2020, 15:08
Raţiunea îl părăseşte uneori pe un părinte când vine vorba de sănătatea copilului său. Tratamentele miraculoase, din ingrediente secrete, tradiţionale, pe care lumea medicală le ignoră nu au pierdut din popularitate.
Este adesea greu pentru un părinte să accepte faptul că dizabilitatea nu este o defecţiune reparabilă a copilului, ci o condiţie cu care acesta va trăi în tot restul vieţii sale, iar şarlatanii care profită de disperarea familiilor îşi găsesc victime chiar şi astăzi.
În anii 1940-1950, nu era deloc o raritate ca lobotomia să fie utilizată în cazul problemelor psihice şi al dizabilităţilor mentale. Procedura, prin care lobul frontal este îndepărtat, aducea însă pacienţii într-o stare catatonică ireversibilă. În Statele Unite, un medic pe nume Walter J. Freeman, care şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării lobotomiei, colinda prin toată ţara cu un aşa-numit lobotomobil şi efectua operaţia, uneori în camere de hotel, pe gospodine deprimate sau pe copii cu tulburări de învăţare. Freeman a operat peste 3000 de pacienţi, printre care şi pe sora preşedintelui Kennedy.
Puţine sunt condiţiile care să fi dat naştere atâtor tratamente rău intenţionate precum tulburările în spectru autist. Amintim de pildă procedura numită chelare, prin care mercurul – presupus a fi intrat în organism odată cu vaccinurile din copilărie – se îndepărtează din sânge. Atenţie: procedura este periculoasă pentru că, laolaltă cu mercurul, îndepărtează şi alte elemente precum calciul, ceea ce a cauzat stop cardiac în cazul unor pacienţi.
Specialiştii în intervenţie timpurie au ocazia să întâlnească tratamentele cele mai fanteziste, dar cu efecte grave pentru copiii cu dizabilităţi pe care le vizează.
Cazul cel mai serios pe care l-am întâlnit avea legătură cu un vindecător din Rusia, care a sfătuit părinţii să facă supă de pui, în care să-şi aşeze câteva ore pe zi copilul cu dizabilităţi neuromotorii. Copilul a făcut o infecţie cutanată în urma tratamentului, povesteşte psihologul Szigeti Katalin într-o publicaţie în limba maghiară.
Organizaţia americană US Food and Drug administration atrage atenţia asupra semnelor care ar putea pune părinţii pe gânduri în alegerea unui tratament pentru copilul lor cu dizabilităţi. Conform FDA, un astfel de tratament trebuie evitat dacă:
– Acelaşi produs pretinde să trateze un număr mare de afecţiuni;
– Tratamentul este justificat prin testimoniale, nu prin dovezi ştiinţifice;
– Vindecarea se presupune a fi foarte rapidă, cu o durată de câteva zile;
– Tratamentul, numit revoluţionar, cuprinde ingrediente secrete ori este realizat după o reţetă tradiţională;
– Se pretinde a fi comercializat doar limitat, cu oferta de a returna preţul în caz de ineficienţă.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.