Personalitatea zilei: Pierre de Marivaux [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 4 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 4 februarie 2020, 8:16
Articol editat de cristina.rusu, 4 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 4 februarie 2020, 8:16
Secolul al XVIII-lea a adus modernizarea în teatrul francez. Modernizarea însă nu vine niciodată în linişte, cu acordul tuturor părţilor implicate. Reprezentanţii artei clasice şi al comediei uşoare se războiau în reviste şi pe scenă pentru a atrage simpatia publicului, sau pentru a-i ilustra defectele în oglinda teatrului. Unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi ai acestei perioade a fost Pierre de Marivaux.
Pierre de Marivaux s-a născut la Paris, în 1688. În adolescenţă a fost un împătimit al operei lui Cervantes şi Moliere, care i-au influenţat mai târziu atât romanele cât şi textele dramatice. A studiat pentru foarte puţin timp dreptul şi a încercat să-i succeadă tatălui său ca director de monetărie, dar a fost respins. Îi plăcea să frecventeze spectacolele de teatru italian şi a început în curând să scrie el însuşi piese pentru o astfel de trupă.
S-a făcut cunoscut iniţial prin parodiile sale, de pildă o rescriere a Iliadei în versuri burleşti, dar şi-a condus o vreme şi propria revistă literară, după modelul criticii italiene de teatru. Dialogul său era alert, ascunzând însă profunzimi sentimentale şi episoade de critică a societăţii, expuse în situaţii de tipul schimbului de roluri între stăpân şi servitor (precum în Jocul dragostei şi al întâmplării, publicată în 1732). Personajele sale sunt îndrăgostiţi plini de prejudecăţi şi nesiguranţe, supuşi greşelilor sociale şi psihologice.
Astăzi numele său e mai puţin cunoscut decât al lui Moliere sau Racine, dar alături de Voltaire, Pierre de Marivaux era cel mai căutat dramaturg din vremea sa. Era bine primit în saloanele literare, chiar dacă pe termen lung adversarii săi l-au învins, am putea spune, la nivel lingvistic: în limba franceză, o perioadă lungă de timp, cuvântul marivaudage a ajuns să însemne un limbaj alambicat, întărit de un exces de analiză psihologică. A fost ales membru al Academiei Franceze în 1743, în discursul său de primire aducând un omagiu influenţei franceze în cultura Europei.
Andrea Nagy
Foto. wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.