[AUDIO] Tânăr nevăzător, umilit de angajaţii CFR
Silviu Roşu, un tânăr nevăzător, a fost împiedicat de controlori să-şi ocupe locul la cuşetă într-un tren al CFR, pentru că era însoţit de un câine ghid. Situaţia a fost rezolvată abia după intervenţia poliţiei.
Articol editat de cristina.rusu, 5 februarie 2020, 11:25
Silviu Roşu, un tânăr nevăzător, a fost împiedicat de controlori să-şi ocupe locul la cuşetă într-un tren al CFR, pentru că era însoţit de un câine ghid. Situaţia a fost rezolvată abia după intervenţia poliţiei.
Silviu Roşu: Luni, 27 ianuarie, La Gara de Nord din Bucureşti, am vrut să urc în trenul InterRegio care se îndrepta spre Cluj. Am ajuns cu Basil, câinele ghid, lângă vagonul de cuşetă, dar domnul controlor mi-a blocat urcarea în tren, pe motiv că nu am voie cu căţelul. Am încercat să-i explic că este o lege care-mi permite accesul cu câinele însoţitor în orice mijloc de transport. Nu a vrut să înţeleagă şi m-a împiedicat să urc, ţinându-mă de braţ. Eram foarte speriat, pentru că mai erau 3 minute până ce pleca trenul. Domnul controlor mi-a arătat cu degetul că trebuie să merg în vagonul de clasa a II-a. Am refuzat să merg şi am decis să sun la 112. Poliţia m-a întrebat unde sunt şi mi-a spus că va veni un echipaj la staţia Ploieşti, pentru că între timp trenul plecase din Bucureşti.
Andrea Nagy: Ce s-a întâmplat când a sosit poliţia?
Silviu Roşu: Poliţia m-a legitimat, apoi i-a spus domnului controlor că am voie. În cabina pentru care aveam bilet, unul sau doi călători nu au fost de acord cu câinele, dar am fost primit în altă cabină. După ce a plecat poliţia, controlorul a continuat să spună că degeaba am făcut tot acest circ, pentru că tot el are dreptate! Au mai venit alţi doi colegi ai domnului şi mi-au explicat că dacă vreau să circul cu câinele la vagonul cuşetă, trebuie să plătesc toate cele 6 locuri. Dar nu este un câine de companie: este un câine însoţitor, care mă ajută să mă deplasez.
Andrea Nagy: Aveţi de gând să faceţi sesizare la CFR?
Silviu Roşu: Da, vreau să fac sesizare. Nu mi se pare normal să fiu umilit, să fiu ţinut la capătul culoarului. Mi s-a mai întâmplat să mi se arunce vorbe aiurea, să fiu jignit, dar să mi se blocheze urcarea în tren în condiţiile în care mai erau 3 minute, nu am acceptat.
Andrea Nagy: Aţi mai călătorit cu câinele ghid într-un tren al CFR?
Silviu Roşu: Da, am călătorit de multe ori la clasa a II-a, dar şi acolo s-a întâmplat să fie probleme.
„Animalele, pãsãrile, reptilele, peştii şi insectele vii nu pot fi transportate, de regulã, în vagoanele de călători”, spune regulamentul Căilor Ferate Române, făcând însă o precizare:
„Câinii, pisicile şi animalele mici, ţinute în braţe, precum şi păsările mici în colivii pot fi transportate fãrã platã, dacã niciun cãlãtor nu protesteazã.”
Conform art. 63 din Legea 448 / 2006 însă, aceste reglementări interne nu se aplică şi în cazul unui câine însoţitor:
„Câinele ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice și în mijloacele de transport”, indică textul legii.
Am solicitat un punct de vedere din partea CFR Călători, care ne-a transmis următoarele precizări:
Precizăm că refuzul de a permite accesul în compartimentul cușetă al tânărului însoțit de câinele ghid a fost generat de către ceilalți călători din compartiment care au solicitat acest lucru și care aveau acest drept conform regulamentelor de transport și NU de către însoțitorul de vagon așa cum este menționat.
Însoțitorul de vagon a făcut tot ce e omenește posibil pentru ca tânărul să se odihnească până la Cluj și de a-i mulțumi, de asemenea, și pe ceilalți călători. Însoțitorul de vagon i-a găsit o altă cușetă de dormit, după ce călătorii din cușeta lui îi refuzaseră accesul cu câine.
În conformitate cu Regulamentul de transport pe calea ferată din România și a Regulamentului Comisiei Europene nr. 1371/2007 nu este permis transportul animalelor care pot deranja sau incomoda călătorii sau pot provoca o daună. Accesul persoanelor cu câini ghizi la vagoane de dormit/cușetă se face cu acceptul celorlalți parteneri de călătorie. Totodată, conform aceluiași regulament european, personalul nostru de tren oferă asistență persoanelor cu mobilitate redusă dacă ne transmit o solicitare cu minimum 48 de ore înainte de efectuarea călătoriei, ceea ce tânărul nu a făcut.
Andrea Nagy/Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.