Scandal între ISU Crișana și Serviciul Meteorologic Oradea
Concret, viteza cu care a suflat vântul a fost de 90 km/h, deși inițial a fost anunțată o intensitate de 50-60 km/h.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 februarie 2020, 18:35
Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, Sorin Caba, a reproșat că nu există o prognoză precisă în legătură cu fenomenele periculoase, așa cum se întâmpla înainte cu câțiva ani.
Potrivit Cristinei Chiorean, șefa Serviciului de Meteo Oradea (subordonat Centrului de Meteorologie Regional Banat-Crişana de la Timişoara), eroarea pornește de proastele dotări ale serviciului orădean și a unei proaste organizări la nivelul Agenției Naționale de Meteorologie.
Am obligaţia de a face cunoscute prognozele, atenţionările şi avertizările pe care le primim de la Centrul de Prevedere Timişoara al CMR Banat-Crişana. Eu am obligaţia să vin cu acele prognoze şi atenţionări, şi nu am de unde să dau informaţii în plus, ceea ce primesc de la Timişoara transmit mai departe, a explicat Cristina Chiorean.
Potrivit acesteia, în urmă cu un deceniu, Serviciul Meteo Oradea dispunea de două observatoare radar extrem de performanțe – unul pe Dealul Vântului, produs în Germania, pus în conservare deoarece consuma prea mult curent, iar celălalt, produs în SUA, la Serviciul Meteo Oradea din Calea Aradului. Pe cel din urmă, susține Chiorean, nu au voie să-l utilizeze fiindcă este gestionat de Centrul de Prevedere din Cluj, care nu acoperă și judeţul Bihor.
Noi asigurăm mentenanța, dar este operat de la distanță de clujeni, pe care nu-i interesează să vadă cu el decât de la Huedin încolo. Ei nu dau atenţionări pentru Bihor, ci Timişoara trebuie să ne dea, a explicat Cristina Chiorean, care a mai precizat că Serviciul de la Oradea nu are capacitatea să realizeze avertizări nowcasting, cu câteva ore înainte să se producă fenomene meteo periculoase.
De altfel, și majoritatea stațiilor meteo au fost mutate la Centrul de Prevedere Cluj și la cel din Timişoara. Astfel, la nivelul județului Bihor din 11 stații meteo mai funcționează doar trei (la Oradea, Săcuieni și Borod).
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.