Personalitatea zilei: John Williams [AUDIO/VIDEO]
Articol editat de cristina.rusu, 8 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 8 februarie 2020, 7:02
Sunt lucruri care ne fac să ne reamintim un film bun chiar şi după câteva decenii. Poate că e un actor care ne-a atras atenţia, poate un efect special care ne-a lăsat cu gura căscată; ori, poate, e o piesă de pe coloana sonoră, pe care o mai fredonăm şi acum şi pe care o avem pe telefon ca ton de apel.
Un compozitor bun de muzică de film ştie să creeze aceste fraze muzicale memorabile şi ştie cum să sublinieze, prin sunete şi instrumente, ceea ce vedem pe ecran. Unul dintre cei mai de succes compozitori de muzică de film este John Williams, care astăzi împlineşte 88 de ani.
John Williams s-a născut în New York, în 1932, într-o familie de iubitori de jazz. Tatăl său era percuţionist, care şi-a înscris fiul la toate şcolile muzicale pe care acesta şi le dorea; tânărul John a studiat chiar alături de compozitorul italian Mario Castelnuovo Tedesco. La 19 ani a fost încorporat, dar şi-a îndeplinit serviciul militar în felul său propriu: cântând la pian şi dirijând famfara Forţelor Aeriene din America.
În 1955 a fost admis la Juilliard, unde a aprofundat pianul, valorificându-şi talentul iniţial în cluburile de jazz ale New York-ului. S-a mutat în LA şi, în anii ’50 şi ’60, a ajutat la aranjarea coloanei sonore a mai multor filme şi seriale de televiziune. Stilul său era descris ca făcând parte din romantismul târziu, influenţat de compozitorii secolului XIX. A devenit apreciat pentru felul în care combina muzica simfonică cu alte genuri, iar în 1967 a fost nominalizat pentru prima oară la Oscar, pentru coloana sonoră a filmului Valley of the dolls.
Primul premiu câştigat a venit în 1971, pentru Scripcarul pe acoperiş. În anii ’70 a lucrat la filme notabile cu dezastre precum The towering inferno şi The Posseidon adventure, dar a lucrat şi la un western cu John Waine. În 1974 a fost contactat de Steven Spielberg pentru a compune muzica filmului său, Fălci. După această colaborare, fraza muzicală specifică, din două note, a devenit sinonimă cu rechinii şi cu pericolul.
Spielberg a fost cel care l-a recomandat pe John Williams lui George Lucas, care avea nevoie de un compozitor pentru trilogia sa spaţială, Star Wars. Piesa de o vastă orchestraţie compusă pentru a sublinia apariţiile lui Darth Vader este poate cea mai recunoscută melodie din istoria filmului.
Lunga carieră a lui John Williams a înscris 5 premii Oscar, 4 Globuri de Aur şi 25 de premii Grammy. Colaborarea cu Alfred Hitchcock, primul film Superman, drama Lista lui Schindler ori filmele Indiana Jones sunt doar câteva pelicule a căror coloană sonoră poartă semnătura acestui mare compozitor.
Andrea Nagy
Foto: captură video
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.