Porția de sănătate: Principiile alimentare sănătoase
Din punct de vedere funcțional, hrana noastră se clasifică în grupe de alimente necesare pentru energie și hrănirea tesuturilor și aici ne referim la lipide, glucide, proteine. Apoi, luăm in considerare mineralele, care nu sunt surse de energie, dar adesea sunt incorporate în structurile celulare și sunt indispensabile activității hormonilor și în special a enzimelor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 10 februarie 2020, 13:40
O altă categorie funcțională sunt vitaminele, care nu sunt nici sursă de energie ,nici componente structurale, ci doar substanțe importante ce participă la reacțiile chimice celulare. Fibrele alimentare nu se consideră hrană la propriu, deoarece sunt practic inabsorbabile, dar sunt necesare în reglarea funcțiilor digestive.
Microorganismele, referindu-ne la bacterii sau mucegaiuri, aduse de unele alimente naturale au rol benefic asupra organismului.
Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat ,dar variat, de alimente crude sau preparate culinar, pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în 3 mese principale și 2-3 gustări.
Scopul este acela de a realiza un echilibru caloric și nutritiv zilnic astfel: glucide 50-55% , proteine 15-20% , lipide 30-35% .
Putem studia piramida alimentară pentru a învăța principiile unei diete sănătoase. Această piramidă prezintă grăunțele, adică cereale, orez și boabele, adică mazăre, fasole, soia, naut, quinoa, ca alimente de bază. Următoarele sunt fructele și legumele. Apoi urmează proteinele animale – lactate, carne, ouă, în cantități mai mici, zaharurile și grasimile folosindu-se, am putea spune, cu zgîrcenie .
Cele mai importante săruri minerale sunt : sodiul, potasiul, calciul, magneziul și fierul. Aportul de sare ar trebui să fie sub 5 g/zi , iar cel de lichide necalorice -apă, ceai – 2 , până la 3 litri/ zi.
Am specificat că putem mânca alimente crude sau gătite. Ambele categorii sunt benefice. Subliniez doar că hrana nu trebuie gatită peste măsură. Dimpotrivă, mâncarea să fie preparată proaspăt și doar ușor fiartă sau gatită cu aburi, pentru a ușura digestia și a face ca elementele nutritive să fie mai ușor asimilabile .
Este important să nu consumăm alimente și lichide excesiv de calde sau reci, deoarece temperatura influențează major procesul digestiv. Pentru a mânca in cantitate potrivită ne este de folos să avem mese regulate, să mâncăm încet, relaxați și să mestecăm bine, pentru a conștientiza semnalul de sațietate.
Un stomac plin în proporție de 70% face ca digestia să se desfășoare în mod corect și complet. După servirea mesei, masajul abdomenului sub formă de cercuri, de la dreapta la stânga, repetate de 20-30 ori și o scurtă plimbare ne vor fi de ajutor .
Chinezii spun: Fă 100 de pași după masă și poți trăi 99 de ani. Să nu uităm că un stil de viață sănătos include activitate fizică regulată, zilnică.
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrînețe și sănătate fără de boală.
Angelica Sebe, technician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.