Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Principiile alimentare sănătoase

Din punct de vedere funcțional, hrana noastră se clasifică în grupe de alimente necesare pentru energie și hrănirea tesuturilor și aici ne referim la lipide, glucide, proteine. Apoi, luăm in considerare mineralele, care nu sunt surse de energie, dar adesea sunt incorporate în structurile celulare și sunt indispensabile activității hormonilor și în special a enzimelor.

Porția de sănătate: Principiile alimentare sănătoase

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 10 februarie 2020, 13:40

O altă categorie funcțională sunt vitaminele, care nu sunt nici sursă de energie ,nici componente structurale, ci doar substanțe importante ce participă la reacțiile chimice celulare. Fibrele alimentare nu se consideră hrană la propriu, deoarece sunt practic inabsorbabile, dar sunt necesare în reglarea funcțiilor digestive.

Microorganismele, referindu-ne la bacterii sau mucegaiuri, aduse de unele alimente naturale au rol benefic asupra organismului.
Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat ,dar variat, de alimente crude sau preparate culinar, pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în 3 mese principale și 2-3 gustări.
Scopul este acela de a realiza un echilibru caloric și nutritiv zilnic astfel: glucide 50-55% , proteine 15-20% , lipide 30-35% .

Putem studia piramida alimentară pentru a învăța principiile unei diete sănătoase. Această piramidă prezintă grăunțele, adică cereale, orez și boabele, adică mazăre, fasole, soia, naut, quinoa, ca alimente de bază. Următoarele sunt fructele și legumele. Apoi urmează proteinele animale – lactate, carne, ouă, în cantități mai mici, zaharurile și grasimile folosindu-se, am putea spune, cu zgîrcenie .

Cele mai importante săruri minerale sunt : sodiul, potasiul, calciul, magneziul și fierul. Aportul de sare ar trebui să fie sub 5 g/zi , iar cel de lichide necalorice -apă, ceai – 2 , până la 3 litri/ zi.
Am specificat că putem mânca alimente crude sau gătite. Ambele categorii sunt benefice. Subliniez doar că hrana nu trebuie gatită peste măsură. Dimpotrivă, mâncarea să fie preparată proaspăt și doar ușor fiartă sau gatită cu aburi, pentru a ușura digestia și a face ca elementele nutritive să fie mai ușor asimilabile .
Este important să nu consumăm alimente și lichide excesiv de calde sau reci, deoarece temperatura influențează major procesul digestiv. Pentru a mânca in cantitate potrivită ne este de folos să avem mese regulate, să mâncăm încet, relaxați și să mestecăm bine, pentru a conștientiza semnalul de sațietate.

Un stomac plin în proporție de 70% face ca digestia să se desfășoare în mod corect și complet. După servirea mesei, masajul abdomenului sub formă de cercuri, de la dreapta la stânga, repetate de 20-30 ori și o scurtă plimbare ne vor fi de ajutor .

Chinezii spun: Fă 100 de pași după masă și poți trăi 99 de ani. Să nu uităm că un stil de viață sănătos include activitate fizică regulată, zilnică.

Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrînețe și sănătate fără de boală.

 

Angelica Sebe, technician nutriționist

Angelica Sebe

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Sănătate marți, 18 februarie 2025, 16:15

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi

Tinerii medici gastroenterologi vor participa în 21 și 22 februarie la Cluj-Napoca la un curs de abilități practice în endoscopia digestivă...

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Sănătate luni, 17 februarie 2025, 13:12

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România

Acest lucru face ca profesia de asistent să devină una dintre cele mai căutate în următorii ani, în condiţiile unui decalaj demografic...

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Sănătate vineri, 14 februarie 2025, 12:59

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți

Suferința unei familii se transformă în speranță pentru alți pacienți aflați în lupta pentru viață.   Familia unei femei de 38 de...

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 16:08

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin

Ancheta epidemiologică declanșată de Direcția de Sănătate Publică Mureș, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei...

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 11:02

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a discutat, miercuri, 12 februarie, despre schimbarea regimului juridic pentru utilizarea canabisului...

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical
Sănătate miercuri, 12 februarie 2025, 13:43

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a atras atenția, miercuri, 12 februarie, asupra disfuncționalităților...

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 14:39

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!

Avem o zi mondială a leguminoaselor și pentru că sunt alimente extrem de valoroase pentru nutriția noastră, dar mai ales pentru că aceste...

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 10:43

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE

Inspectorii DSVSA au sechestrat 100 kg de alimente din restaurantul din Reghin. Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției mai multor...

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE