Emil Boc: La 1 ianuarie 2024 putem avea Centura Metropolitană gata
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 februarie 2020, 13:36
La 1 ianuarie 2024 putem avea centura gata. Încă este realizabil acest calendar. (Emil Boc)
Primarul Clujului, Emil Boc, speră că în 31 decembrie 2023 vom putea circula pe Centura Metropolitană a municipiului. În lungime de 38 de kilometri, această șosea va începe la Gilău și se va termina la Centura de ocolire Vâlcele – Apahida.
Studiile de fezabilitate ale proiectului au fost finanțate de Primăriile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida, deoarece, cu toate că lucrarea intra în sarcina Guvernului, de la bugetul de stat nu au fost alocate fondurile necesare. Odată cu finalizarea studiilor, s-a stabilit și traseul Centurii Metropolitane, care a fost aprobat de Ministerul Transporturilor.
Primarul Emil Boc precizează că în prezent documentația se află în fază de avizare iar anul viitor lucrarea ar trebui scoasă la licitație:
Centura Metropolitană a Clujului, care pleacă de la Gilău, trece prin Florești, intră în Cluj-Napoca în zona Cora, continuă prin Făget, Calea Turzii, iese la Selgros și se înțeapă în Centura Vâlcele – Apahida, va fi un nou obiectiv major, fundamental pentru Cluj-Napoca și pentru comunele pe care le străbate. Noi am luat realizarea studiilor de fezabilitate în locul Guvernului, că, și acolo, trei ani nu s-a făcut nimic, se pierd banii europeni. Noi ne-am bătut să punem cele 150.000.000 de euro în Masterplanul de Transport al României. Sunt acolo, dar Guvernul nu i-a cheltuit încă. Sperăm să-i putem cheltui pe baza implicării noastre.
Estimată la 150 de milioane de euro, Centura Metropolitană a Clujului va fi cea mai mare investiție realizată în municipiu în ultimii 30 de ani. Ea depășește ca valoare construcția stadionului Cluj Arena, a Sălii Polivalente și modernizarea liniei de tramvai luate la un loc.
Lucrările urmează să fie finanțate din fonduri europene. Primarul Emil Boc precizează că centura ar trebui terminată până la sfârșitul anului 2023, termen până la care pot fi cheltuiți banii din actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene.
Noi anul acesta vom finaliza toate documentațiile. Avizul de mediu durează cel mai mult, vreo șase, opt luni. Dar traseul exact este stabilit, acum toți avizatorii vor lucra la emiterea avizelor. Avem sprijinul total al Prefecturii, care, deja, a planificat o întâlnire cu toți avizatorii pentru a vedea dificultățile, greutățile, problemele, să colaborăm între noi și, după aceea, 2021 să se facă licitația și, dacă se poate, să se înceapă și lucrările. Dacă nu, 2021 licitația, 2022 și 2023 să se lucreze doi ani pe mai multe tronsoane simultan, că la 1 ianuarie 2024, ultima zi de cheltuire a banilor europeni fiind 31 decembrie 2023, să putem avea centura gata.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.