Ultima pădure virgină din Europa
Articol editat de cristina.rusu, 10 februarie 2020, 15:00
România are încă vaste regiuni cu păduri, circa două treimi din pădurile primare şi naturale din Uniunea Europeană în afara Scandinaviei, care sunt ameninţate cu defrişarea.
De altfel, crimele şi atacurile violente împotriva reprezentanţilor organismelor publice şi apărătorilor mediului sunt în constantă creştere.
Nu demult, am aflat despre două asasinate în România, independente unul de altul: doi pădurari au fost asasinaţi brutal după ce au descoperit tăieri ilegale şi au încercat să le semnaleze. Nu sunt cazuri izolate. Potrivit sindicatului naţional al pădurarilor, în ultimii cinci ani, au fost înregistrate 650 de atacuri contra pădurarilor, din care şase crime. Tăieri ilegale, grupări şi clanuri mafiote pe tot lanţul de producţie a lemnului, corupţie până la vârful statului, ameninţări contra ONG-urilor, crime: iată tabloul şocant din sectorul forestier din România.
Fundaţia EuroNatur, cu sediul în Germania, şi partenera sa românească Agent Green, lucrează mână în mână de mai mulţi ani pentru a proteja pădurile virgine şi naturale din România. Ele au adunat dovezi privind tăieri de lemn ilegale, şi în ariile protejate.
În 2008, ele au dat peste date neaprobate ale celui de-al doilea inventar forestier naţional românesc. Cifrele sunt aiuritoare: peste jumătate din cele 38 de milioane de metri cubi tăiaţi în fiecare an nu au nicio autorizaţie. Aceste tăieri ilegale trebuie puse în legătură cu o corupţie generalizată în toată ţara şi la toate nivelurile sectorului forestier, a pădurarilor, trecând prin poliţie şi până la înalţii funcţionari de la Bucureşti.
Chiar dacă anunţarea acestor crime a trezit unele conştiinţe faţă de distrugerea acestei moşteniri naturale, această dramă de mediu de anvergură europeană – pădurile virgine din România fiind la scară europeană ceea ce pădurea amazoniană este la scară mondială – rămâne în mare măsură necunoscută.
Preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, a fost de mai multe ori atacat şi ameninţat cu ocazia anchetelor în pădurile româneşti. Şi în situaţia în care există dovezi filmate ale atacului brutal care era să-l coste viaţa, el a trebuit să aştepe mai mulţi ani pentru ca justiţia să se sesizeze în legătură cu acest caz. Între timp, alţi autori ale agresiunii, care au fost recunoscuţi graţie imaginilor video, erau în libertate şi Gabriel Păun se temea pentru viaţa sa.
În 2019, fundaţia EuroNatur publică studiul Primofaro (Primary and Old growth Forest Areas of Romania, pădurile primare şi bătrâne din România), care semnalează amploarea fenomenului defrişării din ţară. În acest studiu, au fost repertoriate pădurile primare şi naturale şi comparate aceste date cu studiile existente.
Rezultatele acestei comparaţii arată că 45% din pădurile identificate ca păduri virgine în 2005 de studiul Pin Matra1 au fost tăiate. În ceva mai puţin de 15 ani, aproape jumătate din pădurile virgine cunoscute şi repertoriate a dispărut, în vreme ce România doreşte din 2008 să înscrie pădurile virgine şi cvasi-virgine într-un catalog naţional pentru a le proteja. Studiul Pin Matra identificase în 2005 peste 200.000 de hectare de păduri virgine.
În Catalogul naţional al pădurilor primare nu se regăsesc decât 30.000. Aceasta confirmă slaba ambiţie a guvernului român de a proteja serios aceste păduri. Unul din criterii pentru a intra în catalog, de exemplu, este că pădurile trebuie să fie total neatinse. Pentru a exclude aceste hectare de pădure din catalog, este suficient deci să tai câţiva copaci: pădurile nemaifiind intacte, nu sunt demne atunci să apară în catalog şi să fie protejate.
Oficiul naţional al pădurilor, Romsilva, este foarte implicat în aceste manevre. Misiunea sa este totuşi de a proteja pădurile, dar devine din ce în ce mai evident că gestionează comorile naturale din Carpaţi ca pe o marfă de exploatat.
O altă problemă este lipsa de trasabilitate a transporturilor de lemn. Aceleaşi întreprinderi de transport sunt adesea folosite pentru mai multe încărcături, ceea ce permite să se înmulţească cantitatea de lemn autorizat să fie tăiat şi transportat. În caz de control, transportatorul posedă o autorizaţie valabilă. Chiar dacă este obligatoriu să se precizeze provenienţa lemnului, foarte des totul este amestecat în hangarele de stocare pentru a încurca urmele privind originea exactă a lemnului tăiat. Astfel se găsesc în gatere fagi bătrâni de 500 de ani, scoşi din parcuri naturale sau zone protejate.
Studiul Primofaro subliniază de asemenea că în ciuda defrişărilor ilegale din ultimele decenii, patrimoniul forestier al acestei ţări din sud-estul Europei rămâne imens: el are cel puţin 525.000 de hectare de păduri virgine şi naturale. Aceste păduri sunt locuri cu mare biodiversitate, adăpostesc numeroase specii endemice şi în pericol, constituie habitatul urşilor bruni, lupilor şi râşilor. 60% sunt specii protejate: parcuri şi rezervaţii naturale, situri Natura 2000. Din păcate, această protecţie nu înseamnă mare lucru în România.
EuroNatur şi Agent Green observă regulat tăieri de lemn în parcuri naţionale, în zone tampon în jurul siturilor clasate patrimoniu natural al UNESCO şi în situri Natura 2000.
În plus faţă de acţiunile lor împotriva proprietarilor de păduri în faţa tribunalelor naţionale, EuroNatur şi Agent Green, în colaborare cu organizaţia Client Earth, specializată în dreptul de mediu, s-au îndreptat de asemenea spre Europa.
De la sfarşitul verii 2019, au depus un prim recurs în faţa Comisiei Europene pe tema lipsei de control al respectării normelor de mediu. La faţa locului, într-adevăr, autorizaţiile de tăieri sunt eliberate fără niciun control pealabil. Aceasta merge împotriva legilor europene în vigoare.
Cele trei asociaţii lucrează în prezent la un viitor recurs, axat pe siturile Natura 2000. EuroNatur şi partenerii săi caută să oprească tăierile în siturile Natura 2000, cum a fost cazul în Bialowieza2, în care sentinţa Curţii de Justiţie Europene permite interzicerea tăierilor. În plus faţă de munca de lobby şi de comunicare la scară românească şi la scară europeană, aceste pârghii juridice reprezintă o parte importantă a muncii EuroNatur şi Agent Green.
Pentru a informa despre situaţia actuală din România, au lansat campania Save Paradise Forest3 în care sunt documentate, între altele, recentele incendii de pădure ca şi tăierile din cel mai mare parc natural din România, Domogled – Valea Cernei.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.