Melodia deșteptătorului poate influența dispoziția unei persoane
Articol editat de cristina.rusu, 11 februarie 2020, 12:00 / actualizat: 11 februarie 2020, 17:51
Cercetătorii din Australia au stabilit în ce mod melodia unui deșteptător sau alarma unui telefon mobil poate influența asupra stării de sănătate şi a dispoziţiei unui individ, după trezire.
O zi bună se cunoaşte după modul în care ne trezim. Ziua ar trebui să înceapă mereu cu o melodie frumoasă şi cu o dispoziţie pe măsură.
Cercetătorii au stabilit în ce mod melodia unui deșteptător sau alarma de pe telefonul mobil poate influența starea de sănătate a omului. Unele melodii nu au cum să ne binedispună, iar altele, dimpotrivă, ne ajută să ne trezim cu zâmbetul pe buze, au specificat oamenii de ştiinţă de la Universitatea RMIT din Melbourne, potrivit unui studiu.
Aşadar, o melodie prietenoasă, nu chiar lentă, dar nici prea antrenantă, susţin ei s-ar potrivi cel mai bine la trezire. Dacă melodia este una extrem de melodioasă și nu una extrem de ritmată atunci ne trezim mult mai uşor şi ne simţim mult mai bine, după trezire, titrează „Plos One”.
Cercetătorii australieni au efectuat un studiu, la care au luat parte 50 de persoane. Fiecare a avut melodii şi alarme diferite şi şi-au notat în chestionare ce sentimente au trăit, după ce s-au trezit. Rezultatele au arătat că volumul sau durata melodiilor nu au afectat starea de bine a voluntarilor, spre deosebire de melodia în sine. Participanții, care au avut o melodie plăcută, nu mai aveau aproape niciun semn de somnolență, după trezire, iar cei care au folosit melodii extrem de ritmate s-au simțit mai rău, după trezire.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că melodiile ritmate, puternice perturbă creierul în momentul trezirii și afectează în mod negativ starea de bine a unei persoane.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.