Alternativă la unt – grăsimea provenită de la insecte?
Articol editat de cristina.rusu, 12 februarie 2020, 12:00 / actualizat: 12 februarie 2020, 17:39
Cercetătorii de la Universitatea din Gent au dezvoltat o alternativă la unt obținută din grăsime provenită de la insecte, despre care se spune că este mai sănătoasă și mai durabilă.
Produsul, prezentat unui grup de testeri, a reușit să-i înșele pe aceștia din urmă, ei neputând face diferența dintre produsele de patiserie pe bază de unt și cele pe bază de grăsime entomologică.
Potrivit rezultatelor cercetărilor, produsele de patiserie, la care jumătate din cantitatea de unt a fost înlocuită cu grăsimi din insecte, nu diferă de cele originale, ca gust, textură și culoare. Faptul că untul poate fi astfel înlocuit, chiar parțial, este o veste bună pentru mediu.
Amprenta ecologică a unei insecte este mult mai mică decât cea a bovinelor, potrivit unui cercetător de la Facultatea de Bioinginerie din UGent.
În plus, putem creşte cantități mari de insecte în Europa, ceea ce reduce și amprenta cauzată de transport. Laptele folosit la fabricarea untului este adesea importat din afara Europei.
De asemenea, grăsimea entomologică este mai ușor digerabilă și are proprietăți antibacteriene, antimicrobiene și antifungice. Fiind produsă la scară mică, această alternativă este în prezent foarte costisitoare.
Cercetătorii studiază totuși opinia potențialilor consumatori viitori, la o scară mai mare.
Produsele pe bază de insecte, precum burgerii de insecte, nu au avut încă un mare succes, potrivit unui bio-inginer de la UGent. Dar produsele de patiserie au mai multe șanse să fie pe gustul consumatorilor, deoarece aici este vorba doar despre un înlocuitor de grăsimi.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.