Aminteşte-ţi de mine: concert caritabil pentru bolnavii de Alzheimer, în această seară
În 1901, psihiatrul Alois Alzheimer a examinat pentru prima oară o pacientă în vârstă de 51 de ani, internată pentru tulburări cognitive, idei delirante, halucinaţii şi degradarea personalităţii sociale. Diagnosticul propus atunci de medicul german a fost unul vag: boala uitării. Alzheimerul este astăzi cea mai frecventă cauză de demenţă la pacienţii de vârsta a treia şi afectează nu doar memoria, ci şi felul în care bolnavul relaţionează cu cei din jur. Este o condiţie care nu poate fi vindecată, dar dacă un membru al familiei noastre este diagnosticat cu Alzheimer, îl putem ajuta prin răbdare, umor şi comunicare, spune Dan Gădălean, preşedinte al Societăţii Alzheimer, filiala Napoca:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 februarie 2020, 14:14
Dan Gădălean: La noi este o tradiţie îngrijirea în familie, cu toate că în stadiul sever al bolii este foarte dificil să-i oferi îngrijire unui bolnav de Alzheimer. Epuizarea fizică şi emoţională e foarte mare. De aceea familiile au nevoie de suport.
Andrea Nagy: Cum îngrijim un astfel de bolnav, pe ce punem accentul?
Dan Gădălean: Pe comunicare, pe emoţii; şi, sigur, pe nevoile de bază, care trebuie asigurate. Sunt însă situaţii în care chiar dacă sunt asigurate nevoile de bază, ei nu le percep, din cauza bolii. Şi atunci, comunicarea şi răbdarea fac diferenţa.
Andrea Nagy: Cum este privit pacientul cu Alzheimer în România?
Dan Gădălean: Discutăm de stigmatizarea persoanelor cu demenţă. Sunt văzuţi ca periculoşi, sunt văzuţi ca imprevizibili.
Societatea Alzheimer, filiala Napoca, le propune clujenilor un eveniment de conştientizare a dificultăţilor cu care se confruntă aceşti bolnavi şi familiile lor, coroborat cu un concert caritabil sub genericul Aminteşte-ţi de mine:
Dan Gădălean: Vorbim de artişti ca Emeric Imre, Ioan Man, Robert Dan Filip, trupa Dragoş & Friends. Concertul va avea loc la Cinema Mărăşti, începând cu ora 18.00. Ne propunem să sensibilizăm populaţia cu privire la problematica bolii Alzheimer, aşadar vom avea şi o prezentare a proiectelor pe care le derulează asociaţia noastră. E important ca lumea să înţeleagă că aceşti oameni au nevoie să fie respectaţi, au nevoie să fie susţinuţi.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.