Personalitatea zilei: Richard Wagner [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 13 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 13 februarie 2020, 7:05
Articol editat de cristina.rusu, 13 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 13 februarie 2020, 7:05
A divizat lumea muzicală germană în secolul XIX; Dar chiar dacă au fost mulţi dintre aceia care i s-au opus, nu a fost uşor ca marii compozitori să se dezbare de influenţa sa în operele lor. Vorbim astăzi despre compozitorul şi dramaturgul Richard Wagner.
Richard Wagner s-a născut în Leipzig, în 1813. După moartea tatălui, mama sa s-a recăsătorit cu un scenarist, iar tânărul Wagner şi-a început cariera ca actor în piesele părintelui său vitreg. La 7 ani a studiat pianul, dar avea probleme cu portativul şi gamele, preferând să cânte uvertura unor opere după ureche.
În 1827 a auzit pentru prima oară interpretarea simfoniilor lui Beethoven, care a devenit pentru tânărul compozitor o importantă sursă de inspiraţie. Îi plăceau elementele gotice, de o solemnitate aparte, pe care le regăsea în Requiemul lui Mozart şi în câteva din piesele lui Shakespeare. A studiat compoziţia şi şi-a impresionat atât de mult profesorul încât acesta nu a vrut să accepte nicio plată pentru lecţiile acordate, ba chiar l-a ajutat să-şi prezinte public prima sa lucrare, la Praga, în 1832. A fost fericit însă doar când marile sale opere au început să fie căutate şi în Germania.
Implicarea sa în politică i-a adus un exil de 12 ani. În 1850, îi scria cu disperare lui Franz Liszt pentru a pune în scenă, chiar şi in absentia, opera Lohengrin, în timp ce trăia în Elveţia izolat de lumea muzicii şi fără un venit stabil. S-a îndreptat spre teorie şi spre eseuri, în care numea opera ca fiind forma perfectă a artei, unde se îmbină dansul, instrumentele, vocea, poezia şi aspectul vizual pentru a produce o lucrare desăvârşită. A murit la Veneţia, în 13 februarie 1883, la vârsta de 69 de ani.
Andrea Nagy
Foto: Radio România Muzical
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.