Radio Cluj…la modă: Moda, imaginea și analiștii de modă (II)
Articol editat de cristina.rusu, 13 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 13 februarie 2020, 7:05
Ne întoarcem astăzi la subiectul nostru de data trecută pentru câteva mici precizări. Prima dintre ele este că obiectul analizei celor care critică vestimentații și aparențe la diferite evenimente nu este moda în sine.
Critica este aplicată asupra imaginii unor mode sau modele alese. Cei care critică efectiv colecțiile designerilor sau fac recenzii despre spectacolele de modă se ocupă direct de critica de modă dar la fel de bine s-ar putea ocupa și despre analize vestimentare, deci prefer să-i numesc analiști chiar dacă sună puțin prea pretențios.
La o simplă căutare pe internet veți găsi cu ușurință câteva rubrici populare, cum este cea a Iuliei Albu, a Danei Budeanu, sau preferata mea, cea a lui Maurice Munteanu. Tot în această categorie intră și o rubrică numită Haute le Mode susținută de un tînăr isteț în limba engleză.
Dacă aveți răbdarea necesară, în timp ce gătiți prin bucătărie sau aveți îndeletniciri care vă permit să ascultați și din când în când să aruncați câte un ochi pe telefon sau tabletă veți avea surpriza să constatați că părerile sunt divergente la multe dintre imaginile ce sunt prezentate.
Părerile analiștilor nu coincid în a declara o apariție proastă sau bună. Asta ar trebui să ne dea de gândit și să vedem care ar putea fi criteriul suprem de validare, cel care oferă opinia obiectivă dată de argumentație și nu fraza ‘’eu aș fi pus acolo aia sau cealaltă’’, absolut subiectivă.
Jennifer Lopez îmbrăcată la Golden Globes ca un cadou proaspăt ieșit de sub bradul de Crăciun într-o rochie Valentino cu o fundă imensă supradimensionată în nuanțe de verde cu auriu, corsaj drapat auriu și fustă amplă albă. Părul strâns într-un coc în vârful capului cu extensii evidente.
De ce nu e bine J. Lo? ni se spune doar că nu e bine, toți cad aici de acord că paleta de culori te trimite la ideea bradului decorat. Mai mult decât cromatica este problema proporțiilor, adaug eu. Ea nu este o femeie înaltă ca de pildă Charlize Teron. Are doar 164 de cm. Dacă volumul rochiei este prea mare și funda la fel o pierdem de tot pe J.Lo în rochie, ceea ce s-a și petrecut. Cocul era făcut ca să înalțe vizual silueta dar nu era suficient. Argumentația corectă nu este că arată ca bradul de Crăciun ci că proporțiile sunt greșite. Acesta este un mic exemplu. După cum am mai precizat aici persoanele mignone trebuie să fie atente când adoptă rochii lungi și voluminoase, chiar dacă sunt slabe.
Atunci care ar fi analiza credibilă după care ar trebui să ne luăm? aceea în care se argumentează croiul raportat la proporție, cromatica raportată la anatomie și la proporție, materialele care avantajează sau nu acel tip de siluetă, vârsta în combinație cu toate acestea și specificul evenimentului.
Dacă auziți o analiză în care măcar un singur factor să fi fost pomenit din cele menționate de mine, deja suntem pe drumul cel bun. Altfel, vă rog să nu ascultați comentarii defăimătoare sau jignitoare la adresa celor analizați, și nici bășcălii cu pretenții gratuite de know-how. Cineva care se pricepe știe cum să spună lucrurile ca să accentueze problema estetică și în nici un caz nu plătește polițe diverșilor detractori.
Of, grea treabă cu moda asta !
Călina Langa, fashion designer
Fotocopii din Vogue Collections, primăvara-vara 2020
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.