Cine a inventat hamburgerul?
Articol editat de cristina.rusu, 14 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 14 februarie 2020, 12:54
Articol editat de cristina.rusu, 14 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 14 februarie 2020, 12:54
Originile hamburgerului, unul dintre cele mai populare preparate din SUA, ar putea fi legate de istoria Romei Antice, cel puţin aşa susțin cercetările efectuate de Universitatea din Iowa, conduse de Rosemary L. Moore.
Conform celor relatate de „Daily Mail”, într-o carte de bucate din Roma Antică se află rețeta unei specialităţi culinare numită „Isicia Omentata”, care conţinea carne tocată, boabe de ienupăr, vin, seminţe de pin dulce și un sos sărat pe bază de pește, totul pus apoi într-o formă la cuptor. Cartea a fost scrisă la sfârșitul secolului al IV-lea sau al V-lea și conține multe alte rețete folosite în mod regulat în Imperiul Roman, cum ar fi vițel prăjit cu stafide și multe altele.
”Când ne gândim la bucătăria romană, „Apicio” este cartea de referință”, spune Moore, profesor de istorie clasică la Universitatea din Iowa, referindu-se la Marco Gavius Apicius, considerat un iubitor al luxului rafinat și un gurmand notoriu. Un studiu publicat în iunie anul trecut a constatat că vechii romani consumau în principal proteine vegetale, grâu importat, ulei de măsline și vin.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au studiat schimbările produse în regimul romanilor din cauza contaminării cu imperiile ostrogot și bizantin.
‘A existat o diversificare în dieta populațiilor locale, care au trecut de la o dietă bogată în proteine animale și grâu, ulei de măsline, sos de pește și vin importate din Africa de Nord, la ceva mai asemănător cu o dietă țărănească, compusă în principal din proteine vegetale, explică Tamsin O’Connell, autorul principal al studiului de anul trecut.
RADOR
Clker-Free-Vector-Images/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.