Miniștrii Sănătății din UE discută despre eventualitatea unei pandemii
Articol editat de Camelia Velțan, 14 februarie 2020, 12:38
China a anunţat că bilanţul epidemiei cu coronavirusul Covid-19 a crescut cu 121 de morţi şi peste 5.000 de noi infectări. În afara Chinei, o posibilă nouă criză cu un vas de croazieră a fost evitată ca urmare a deciziei Cambodgiei de a permite debarcarea pasagerilor, iar la nivelul UE s-a discutat despre securizarea aprovizionării cu medicamente şi echipamente medicale în caz că va fi o pandemie.
China a anunţat că încă 121 de persoane au fost ucise de Covid-19, dar totodată a revizuit în jos bilanţul anterior al epidemiei, afirmând că a eliminat unele dublări din statistici, notează France Presse, care observă că, fără această reviziuire, numărul total de decese – care acum este 1.380 – s-ar fi apropiat de 1.500. Covid-19 a infectat aproape 64.000 de persoane, potrivit Reuters, iar aproximativ 56.000 încă se află sub tratament.
Între timp, miniştrii Sănătăţii din ţările UE au discutat despre necesitatea unei strategii comune în eventualitatea unei pandemii şi asigurarea aprovizionării cu medicamente şi echipamente, în condiţiile în care industria farmaceutică din Uniune depinde mult de substanţele active importate din China, după cum a declarat secretarul de stat Nelu Tătaru, care a reprezentat România la reuniune:
Soluţia este reconversia acestor linii de producţie în Europa şi eventuale stocuri de rezervă pe care le facem pentru viitoare situaţii de criză. Deocamdată, la nivelul Uniunii Europene, niciunul dintre state nu s-a plâns sau nu a pus problema că i-ar lipsi medicamentele, sau aparatura medicală, sau dispozitivele medicale, şi nici nu au arătat o dependenţă de piaţa chineză.
Epidemia cu Covid-19 are şi un impact economic, iar experţii au început să revizuiască în jos estimările lor privind creşterile. Unul din cele mai afectate domenii este cel al transportului aerian, unde se estimează pierderi de 4-5 miliarde de euro.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.