Ce mai citim: povești de dragoste din literatura română
Din acest motiv, m-am gândit că nu strică niște recomandări, cu cărți mai puțin cunoscute, ca să vă stârnesc curiozitatea.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 16 februarie 2020, 11:05
1. Prima este din literatura contemporană și chiar dacă nu e propriu-zis un roman de dragoste, vă asigur că merită citit și nu doar pentru că are ”iubirea” în titlu. Veți descoperi un prozator care mânuiește cuvintele cu multă inteligență și sensibilitate și care știe spune ca nimeni altul povești care te prind în mreje. Cătălin Dorian Florescu este stabilit de mulți ani în Elveția, dar i s-au tradus cărțile și în românește. ”Jacob se hotărăște să iubească” este publicată la editura Polirom și a câștigat în anul 2011 Swiss Book Prize.
2. Ceva mai departe în timp, în 1925, a fost scris romanul meu preferat de dragoste din proza românească. Se numește ”Adam și Eva”, iar autorul lui este Liviu Rebreanu. Un Rebreanu cu totul diferit de cel studiat în manuale cu ”Ion”, ”Răscoala” sau ”Pădurea spânzuraților”. Tema cărții este căutarea sufletului pereche. Personajul principal, Toma Novac, trece prin mai multe vieți, este pe rând păstor în India, guvernator în Egipt, scrib în Babilon, cavaler în Roma în epoca domniei împăratului Tiberiu, călugăr în Germania medievală, medic în timpul revoluției franceze și în fine profesor universitar la București. El se îndrăgostește pe rând de 7 personaje feminine diferite, dar de fapt o caută pe una singură, pe Ileana, cea pe care o iubește fără scăpare. ”Adam și Eva” este o poveste emoționantă despre reîncarnare și destin, despre iubirea care trece dincolo de convenția timpului și a spațiului.
3. Pentru că în poezie găsim cel mai adesea sentimentul înălțător al iubirii, punem pe lista de recomandări romantice o antologie de poeme publicată la Nemira, cu o selecție făcută de Marius Chivu și Radu Vancu. ”111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română” acoperă 230 de ani de poezie românească. Cel mai vechi poem datează din anul 1785, iar cel mai nou, din 2015. Această carte a adunat laolaltă poeți clasici și contemporani, celebri și necunoscuți, genii și minori și sunt sigură că va oferi pentru toată lumea numeroase surprize.
Eu de pildă am descoperit multe versuri de care nu aveam habar, cum ar fi acestea, scrise de Vintilă Ivănceanu:
Iubito, mă gândesc la tine
Ca un borfaș la ceasul unui lord!
Dar se ciocnesc în carnea mea drezine
Și caii au atac de cord. (fragment din ”Moartea trubadurului”, 1967)
Orice cărți ați alege, romantice sau nu, vă doresc lecturi inspirate!
Anca Mureșan Bota
Foto: Kaboompics .com from Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.