Personalitatea zilei: Michelangelo Buonarroti [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 18 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 18 februarie 2020, 10:49
Articol editat de cristina.rusu, 18 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 18 februarie 2020, 10:49
Statuia regelui David, simbol al oraşului Florenţa, este poate cea mai cunoscută sculptură din lume. Opera ce atrage sute de mii de turişti în fiecare an a făcut cunoscut un tânăr artist renascentist: este vorba despre Michelangelo Buonarroti.
În 1501, în faţa Consiliului Guvernator al Florenţei a apărut un artist tânăr, de doar 26 de ani. Acesta era Michelangelo Buonarroti, sosit la Florenţa cu planuri mari: o uriaşă sculptură a regelui David, curajosul erou al Vechiului Testament. După multe dezbateri, Consiliul a acceptat să-l contracteze pe Michelangelo, iar munca a început. Statuia, care simboliza şi lupta pentru independenţă a Florenţei, a reprezentat o noutate în artă, servind tot odată ca reclamă pentru talentul lui Michelangelo.
În 1505, Michelangelo a fost chemat la Roma de către Papa Iulius al II-lea pentru a-i pregăti acestuia un cavou somptuos, împodobit cu 40 de statui. Munca ar fi urmat să dureze 5 ani, dar Michelangelo era mereu întrerupt de diverse alte comisioane ale Papei. Până la urmă, artistul a lucrat 40 de ani la acest proiect, fără a fi mulţumit de rezultat. Cam în aceeaşi perioadă a început să lucreze la picturile ce împodobesc tavanul Capelei Sixtine, o operă amplă ce zugrăveşte în imagini geneza, căderea omului în păcat, profeţiile şi genealogia lui Iisus, pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi.
În 1549, Papa Paul al II-lea l-a numit arhitect şef al Basilicii Sf. Petru, având atribuţia de a continua construcţia începută de Bramante. Arhitectura a devenit preocuparea lui Michelangelo în ultima parte a vieţii sale, până la moartea sa din 18 februarie 1564.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.