Alimentele sunt mai gustoase dacă le mâncăm cu mâna
Articol editat de cristina.rusu, 19 februarie 2020, 12:00 / actualizat: 19 februarie 2020, 19:06
Articol editat de cristina.rusu, 19 februarie 2020, 12:00 / actualizat: 19 februarie 2020, 19:06
Alimentele sunt mai gustoase, atunci când le mănâncăm cu mâna, însă în acest fel, tendinţa este ca oamenii să mănânce mai mult, avertizează specialiştii.
Contactul cu mâinile sporeşte percepţia senzorială a creierului chiar înainte ca alimentele să intre în gură. Acest lucru este valabil, însă, doar pentru persoanele care supraveghează cantitatea de mâncare pe care o consumă. În caz contrar, mâncarea nu are un gust mai bun, chiar dacă o consumăm cu mâinile, fără tacâmuri.
Universitatea Stevens din New York a dovedit acest lucru prin experimente. Jumătate dintre participanţi au luat masa mâncând cu beţişoare, iar restul, cu degetele:
Efectul este interesant. Cele două grupuri nu prelucrează informaţiile în acelaşi mod. Pentru persoanele care îşi controlează în mod regulat aportul alimentar, atingerea cu degetele sporeşte reacţia senzorială şi, astfel, alimentul este mai de dorit şi mai plăcut, a declarat coordonatoarea studiului, prof. Adriana Madjarov din Bulgaria.
RADOR
Foto: Richard Reid/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.