Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Reguli și (Ne)reguli de băut vin [AUDIO]

Foto: Gellinger/Pixabay

Felia de Cluj: Reguli și (Ne)reguli de băut vin [AUDIO]
Foto: Foto: Gellinger/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 19 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 19 februarie 2020, 9:38

Conform desfășurătorului meu inițial, am ajuns în perioada în care trebuie să vă povestesc despre gătitul de acasă. Dar să o luăm încet, nu vreau să ne grăbim.

Dacă am început cu felul în care facem cumpărăturile, iar apoi am vorbit fel și fel de lucruri despre lumea restaurantelor (unde vă recomand cu drag să vă bucurați de experiențe frumoase), era și timpul să ajungem la experiențele culinare domestice, adică cele de acasă :).

De altfel, ele pot fi destul de sălbatice dacă le stropim și cu puțin vin…. exact, vin. Despre vin și mâncare sau mâncare și vin vreau să vorbim azi.

De cele mai multe ori am băut vin conform regulilor: vin alb la pește, vin roșu la carne roșie și, din când în când, un rose cu care „swing both sides”. Aha! am uitat să precizez: beau numai vin, aproape nimic altceva, cu toate că sunt din Maramureș, unde pălinca-i sfântă!!! Și vinul îl beau corect, fără să-l îndoi în vreun fel, fără să fumez când beau vin, fără gălăgie și, aproape întotdeauna, în compania oamenilor dragi mie.

De cele mai multe ori, lângă o mâncare corectă și ca mod de gătire, dar și ca asociere cu vinul din pahar, dar nu am respectat niciodată cu sfințenie regula culorilor. Ocazional, am mai scăpat un vin alb lângă o vită și nu de puține ori unul roșu lângă o porție mare de fructe de mare :).

Cunoștințele mele cu privire la asocieri sunt pe undeva ca mersul pe bicicletă și regulile de circulație: știi cât să nu te calce mașina, dar nu destul încât să-ți iei permisul:).

Îmi aduc aminte că nu demult un prieten sommelier avea o dilemă legată de un anume preparat: Surf ‘n’ turf. Acest preparat este o creație americană și combină cam ce-i mai bun la ei și nu numai: carnea de vită și homarul sau crevetele. Răsfoind cărțile de gen din Franța, am găsit de cele mai multe ori păreri negative vis-a-vis de această creație americană, iar conservatorismul francez dezaprobă radical fusion-ul cosmopolit american. Așa că împreună, cu colegul sommelier, am hotărât totuși să așezăm un vin roșu lângă acest preparat (decizia evidentă, cred) deoarece, din punct de vedere cantitativ, preparatul era dominat de carnea roșie.

Mai târziu, am dezbătut aceeași problemă cu încă câțiva distinși domni sommelieri și concluzia a fost „mas o menos” aceeași, până într-o zi, când unul mi-a ținut o teorie vis-a-vis de plăcerea personală și de plăcerea de dincolo de limitele și regulile impuse, și a trebuit să-i dau dreptate și lui și americanilor: surf ‘n’ turf o fi o mizerie din punctul de vedere al conservatorismului culinar francez dar, pentru consumatorii fideli, este un superlativ prin ceea ce adună în farfurie.

Până la urmă este o blasfemie să pui parmezan sau pecorino pe pastele cu fructe de mare… dar cu toate acestea este un păcat pe care mi l-am asumat cu o plăcere absolută.

Așa că, de atunci, m-am decis să mă aventurez pe tărâmul asocierilor interzise și să experimentez puțin „amestecând culorile” dar, mai ales, temperaturile. Ceea ce a ieșit și iese vă doresc și dumneavoastră.

Fie că sunteți la restaurant sau acasă, consumați un pahar de vin la masă, este important. Să nu creadă cumva friptura că a fost mâncată de un câine, așa ne sfătuia Păstorel Teodoreanu.

 

Chef Horia Șimon

Foto: Gellinger/Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie