Felia de Cluj: Reguli și (Ne)reguli de băut vin [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 19 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 19 februarie 2020, 9:38
Articol editat de cristina.rusu, 19 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 19 februarie 2020, 9:38
Conform desfășurătorului meu inițial, am ajuns în perioada în care trebuie să vă povestesc despre gătitul de acasă. Dar să o luăm încet, nu vreau să ne grăbim.
Dacă am început cu felul în care facem cumpărăturile, iar apoi am vorbit fel și fel de lucruri despre lumea restaurantelor (unde vă recomand cu drag să vă bucurați de experiențe frumoase), era și timpul să ajungem la experiențele culinare domestice, adică cele de acasă :).
De altfel, ele pot fi destul de sălbatice dacă le stropim și cu puțin vin…. exact, vin. Despre vin și mâncare sau mâncare și vin vreau să vorbim azi.
De cele mai multe ori am băut vin conform regulilor: vin alb la pește, vin roșu la carne roșie și, din când în când, un rose cu care „swing both sides”. Aha! am uitat să precizez: beau numai vin, aproape nimic altceva, cu toate că sunt din Maramureș, unde pălinca-i sfântă!!! Și vinul îl beau corect, fără să-l îndoi în vreun fel, fără să fumez când beau vin, fără gălăgie și, aproape întotdeauna, în compania oamenilor dragi mie.
De cele mai multe ori, lângă o mâncare corectă și ca mod de gătire, dar și ca asociere cu vinul din pahar, dar nu am respectat niciodată cu sfințenie regula culorilor. Ocazional, am mai scăpat un vin alb lângă o vită și nu de puține ori unul roșu lângă o porție mare de fructe de mare :).
Cunoștințele mele cu privire la asocieri sunt pe undeva ca mersul pe bicicletă și regulile de circulație: știi cât să nu te calce mașina, dar nu destul încât să-ți iei permisul:).
Îmi aduc aminte că nu demult un prieten sommelier avea o dilemă legată de un anume preparat: Surf ‘n’ turf. Acest preparat este o creație americană și combină cam ce-i mai bun la ei și nu numai: carnea de vită și homarul sau crevetele. Răsfoind cărțile de gen din Franța, am găsit de cele mai multe ori păreri negative vis-a-vis de această creație americană, iar conservatorismul francez dezaprobă radical fusion-ul cosmopolit american. Așa că împreună, cu colegul sommelier, am hotărât totuși să așezăm un vin roșu lângă acest preparat (decizia evidentă, cred) deoarece, din punct de vedere cantitativ, preparatul era dominat de carnea roșie.
Mai târziu, am dezbătut aceeași problemă cu încă câțiva distinși domni sommelieri și concluzia a fost „mas o menos” aceeași, până într-o zi, când unul mi-a ținut o teorie vis-a-vis de plăcerea personală și de plăcerea de dincolo de limitele și regulile impuse, și a trebuit să-i dau dreptate și lui și americanilor: surf ‘n’ turf o fi o mizerie din punctul de vedere al conservatorismului culinar francez dar, pentru consumatorii fideli, este un superlativ prin ceea ce adună în farfurie.
Până la urmă este o blasfemie să pui parmezan sau pecorino pe pastele cu fructe de mare… dar cu toate acestea este un păcat pe care mi l-am asumat cu o plăcere absolută.
Așa că, de atunci, m-am decis să mă aventurez pe tărâmul asocierilor interzise și să experimentez puțin „amestecând culorile” dar, mai ales, temperaturile. Ceea ce a ieșit și iese vă doresc și dumneavoastră.
Fie că sunteți la restaurant sau acasă, consumați un pahar de vin la masă, este important. Să nu creadă cumva friptura că a fost mâncată de un câine, așa ne sfătuia Păstorel Teodoreanu.
Chef Horia Șimon
Foto: Gellinger/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.