Dieta în stil occidental poate dăuna funcţionării creierului
Articol editat de cristina.rusu, 22 februarie 2020, 12:00 / actualizat: 22 februarie 2020, 14:05
Articol editat de cristina.rusu, 22 februarie 2020, 12:00 / actualizat: 22 februarie 2020, 14:05
O dietă occidentală consumată chiar şi numai pentru o săptămână poate dăuna funcţionării creierului şi poate încuraja persoane suple şi de altfel sănătoase să se alimenteze excesiv, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii au constatat că după şapte zile de hrană bogată în grăsimi, concentrată în zaharuri adăugate, tinerii voluntari care au participat la experiment au avut rezultate mai slabe la testele de memorie şi şi-au manifestat preferinţa mai mare pentru încă o porţie de alimente junk imediat după ce terminaseră de mâncat. Concluzia ar fi că persoanelor care au o dietă occidentală le vine mai greu să-şi reglementeze apetitul şi posibila cauză ar fi o perturbare într-o regiune a creierului numită hipocampus.
După o săptămână în care consumi mâncare gustoasă de tip occidental, începi să râvneşti mai mult la preparate de felul snacks-urilor şi ciocolatei când eşti sătul, a spus Richard Stevenson, profesor de psihologie la Macquarie University din Sydney.
În acest fel, devine mai greu să te abţii, ceea ce te face să mânânci mai mult şi în continuare generează daune mai mari hipocampusului şi un ciclu vicios de consum excesiv de alimente. Studiile anterioare realizate pe animale au demonstrat că mâncarea de proastă calitate aduce daune hipocampusului, regiune cerebrală cu rol în memorie şi controlul apetitului. Nu este foarte clar motivul, dar una din ipoteze este că în mod normal hipocampusul blochează sau estompează amintirile legate de mâncare când suntem sătui, astfel încât atunci când vedem o prăjitură mintea nu este acaparată de amintirea gustului bun pe care îl are preparatul respectiv.
Pentru a cerceta efectele pe care le are consumul unei diete occidentale asupra oamenilor, au fost recrutaţi 110 studenţi supli şi sănătoşi, cu vârste între 20 şi 23 de ani, care în general aveau o dietă adecvată. Jumătate din ei au devenit un grup de control, menţinându-şi dieta normală timp de o săptămână. Restul au fost trecuţi pe o dietă cu conţinut energetic ridicat în stil occidental, cu un consum generos de wafe belgiene şi fast food.
La începutul şi la sfârşitul săptămânii, voluntarii au mâncat micul dejun în laborator. Înainte şi după masă, au completat teste de memorie şi au dat note unei serii de alimente bogate în zaharuri, cum ar fi Coco Pops, Frosties şi Froot Loops, pe baza dorinţei stârnite şi a aprecierii gustului acestora. Studiul este prezentat în revista Royal Society Open Science.
Pe termen lung, o dietă în stil occidental contribuie la obezitate şi diabet, ambele fiind asociate cu declinul performanţei creierului şi risc de dezvoltare a demenţei. Profesorul Stevenson crede că în perspectivă guvernele vor fi supuse presiunilor pentru a impune restricţii asupra alimentelor excesiv procesate, cam aşa cum s-a întâmplat în cazul fumatului.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.