Porția de sănătate: Glucidele și fibrele alimentare
Glucidele au în special rol energetic. Ele asigură mai mult de jumătate din energia zilnică necesară. Exemple de glucide: maltoza, zaharoza , lactoza , amidonul, glicogenul, inulina , celuloza, pectina.
Articol editat de Carmen Sas, 22 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 22 februarie 2020, 8:16
Monozaharidele sub formă de glucoză sau fructoză sunt prezente în fructe, legume, miere. Ele sunt absorbite în intestin fără a fi supuse proceselor digestive. Dizaharidele, de exemplu zaharoza, se conțin în fructe și legume și acestea sunt supuse proceselor digestive. Toate alimentele de bază sunt bogate în amidon : grâul, pâinea, orezul, porumbul, cartofii. În procesul digestive, din amidon se obține glucoză. Celuloza este o glucidă complexă . Aceasta nu este asimilată de organism și împreună cu lignina constituie fibrele alimentare. Fibrele alimentare au un rol important în tranzitul intestinal. Din punct de vedere dietetic există o diferență între celuloze „dure „, nedigerabile și celuloze „moi „, care pot fi parțial descompuse și utilizate de către organism . Acestea se găsesc în morcovi, dovlecei , pere, sfeclă, prune, caise, tomate crude.
Este important să știm că glucidele sunt :
[ ] Oxidate imediat , eliberând energie pentru tesuturi
[ ] Convertite în glicogen, care este stocat în ficat și mușchi, fiind rezervă de energie
[ ] Folosite în sinteza de grasimi, la care organismul apelează când rezervele de glicogen se epuizează. Creierul, sistemul nervos periferic și hematiile folosesc glucoza ca unica sursă de energie și sunt foarte sensibile la scăderea glicemiei. Este necesar ca meniul zilnic să conțină un minim de 50-100 g de glucide, depinzând de vârstă și activitățile zilnice .
Este mai util să folosim alimente bogate în glucide în prima parte a zilei deoarece atuci consumul energetic, fizic și psihic este mai mare. Glucidele intră în componența acidului hialuronic, important pentru toate țesuturile conjunctive (piele, articulații). Am specificat că glucidele nedigerabile împreună cu lignina constituie fibrele alimentare.
Acestea au mai multe funcții, printre care:
[ ] Reglează tranzitul intestinal
[ ] Fixează contaminații chimici, pe care îi elimină prin fecale, influențează metabolismul acizilor biliari, acțiune care duce la scăderea colesterolului și a lipidelor în sânge.
[ ] Debarasează organismul de surplusul caloric.
[ ] Constituie un substrat favorabil în colon pentru sintetizarea vitaminelor din grupul B.
Fibrele alimentare pot avea și efecte secundare, precum agravarea afectiunilor inflamatorii ale tubului digestiv, cum ar fi gastrite, ulcere, colite.
Consumul adecvat de fibre reduce riscul cancerului de colon, al bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului, constipatiei. Necesarul cotidian este de 20-30 g.
Referitor la alimentele bogate în amidon, surse importante de glucide, trebuie să știm că cele preparate din făinuri rafinate sunt mai sărace în fibre și, prin urmare, mai puțin sănătoase decât cele din cereale integrale.
Păstrarea în dieta cotidiană a unei cantități reduse de cereale procesate și indulcite este o provocare care vă va aduce doar beneficii . Molière spunea ” Raţiunea desăvârşită evită orice exagerare şi cere să trăim în cumpătare.”
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrînețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, technician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal. Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.