Ascultă Radio România Cluj Live

[AUDIO] Bucătarii olimpici ai României, în studioul Radio Cluj

Flavian Dobre, Emanuel Mocanu, Paul Siserman

[AUDIO] Bucătarii olimpici ai României, în studioul Radio Cluj
Foto: Flavian Dobre, Emanuel Mocanu, Paul Siserman si Rodica Tulbure

Articol editat de Carmen Sas, 25 februarie 2020, 13:57

România a scris istorie la Olimpiada Culinară Stuttgart 2020. Echipa de seniori a încheiat competiţia cu o medalie de bronz, în timp ce echipa de juniori s-a întors acasă cu o medalie de bronz şi una de argint. În studioul Radio Cluj, Rodica Tulbure a stat de vorbă cu bucătarii olimpici ai României:

A fost destul de complicat, toată echipa s-a antrenat în jur de 6.000 de ore. 64 de ţări au fost prezente în competiţie. Noi am participat la ambele competiţii, Chef Table şi Restaurantul Naţiunilor, povesteşte cofetarul echipei de seniori, Flavian Dobre.

În proba Restaurantul naţiunilor, participanţii la competiţie au avut de pregătit un meniu pentru 60 de persoane. O altă probă a fost pregătirea unui meniu din 4 preparate, pentru un juriu de 12 persoane.

Este pentru prima oară când echipa României reuşeşte să ia argintul la olimpiadă sau la campionatul mondial, care sunt cele mai importante competiţii din lume, ce reunesc 3.000 de bucătari. La juniori am fost la acelaşi nivel cu ţări precum Statele Unite sau Canada, ţări care au nişte bugete colosale. Conform juriului, ceea ce ne diferenţiază e talentul, dar mai avem de lucru la partea de organizare, spune Emanuel Mocanu, căpitanul echipei de juniori.

Întrebat ce a împiedicat echipa să ia aurul, Emanuel Mocanu adaugă:

Sunt 4 lucruri mici care ne-au depunctat oarecum, ne-au îndepărtat de aur. Sunt lucruri care se pot corecta; dar pentru o echipă tânără, a fost un rezultat foarte bun şi neaşteptat.

Meniul prezentat de bucătarii olimpici ai româniei a fost unul variat, cu preparate atât reci cât şi calde. Juriul a putut gusta peşte şi langustine cu o garnitură din mai multe texturi, cu conopidă, gulie şi praz, din care nu a lipsit un pic de caviar de sturion! Felul principal a avut în rol central carnea de porc. Emanuel Mocanu explică motivul:

Competiţia e gândită să găteşti în 4 ore şi jumătate; apoi urmează partea de servire, care poate dura până în 3 ore, când oamenii vin pe rând şi comandă. De aceea trebuie să gândeşti preparatele în aşa fel încât să le poţi reîncălzi, dar să rămână la textura şi la calitatea cea mai înaltă.

Desertul a avut în centru o prăjitură în 4 straturi: mousse de ciocolată, inserţie de mango, fructe roşii şi trufă de ciocolată cu lapte. Cu detalii, Flavian Dobre:

A trebuit să avem diferenţe de temperaturi în farfurie. Am avut aşadar această prăjitură neutră ca temperatură, care s-a servit la 2-4 grade. Partea rece a fost un semifredo din lămâie şi ghimbir, iar partea caldă un moleo de ciocolată albă şi scorţişoară.

Este prima participare a acestor echipe, în formula de acum, la Olimpiada Culinară. Dificultatea nu a fost dată doar de complexitatea competiţiei şi exigenţa judecătorilor, ci şi de gradul de pregătire al celorlalţi concurenţi. Paul Siserman, mentorul echipei de juniori:

Competiţia a fost cu atât mai grea, din cauza numărului puţin de ore de antrenament. Alte echipe sunt plătite doar pentru a face antrenamente. Mai în glumă, mai în serios, a fost ca şi cum am fi concurat cu bicicletele pe pista de Formula 1 şi totuşi am obţinut rezultate bune.

Asemeni echivalentului din domeniul sportiv, Olimpiada Culinară este un eveniment care are loc odată la 4 ani. Până atunci, echipele de juniori şi de seniori vor concura în cadrul Campionatului Mondial de la Luxemburg, din 2022.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Rodica Tulbure / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
Reportaje duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor

Septimiu Bizo este medic stomatolog de profesie, însă pasiunea lui pentru fotografie și animale sălbatice l-a purtat pe aproape toate...

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!

Ce-ar fi această minunată sărbătoare de celebrare e eternului feminin, 8 Martie, fără declarațiile de admirație, apreciere și respect venite...

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

Binele există, „Alături de tine”

„Te iubesc, mamă” spune Lia Rusu în fiecare an, de 8 Martie, de patru ani încoace, printr-o campanie în care oferă cadouri mamelor...

Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

La mulți ani, mama!

Ce cadouri le mai fac copiii mamelor? Și cum se înțeleg cu ele? Dar mamele ce cadouri le-au făcut copiilor?   Aflăm de la câțiva dintre...

La mulți ani, mama!
Reportaje marți, 25 februarie 2025, 13:43

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre

După misiunea de explorare a spațiului cosmic, Dumitru Prunariu a descoperit alte misiuni în care să-și pună la bătaie talentul și inima....

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre
Reportaje luni, 24 februarie 2025, 00:00

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi

Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. În anumite...

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi
Reportaje duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO

Castelul Bánffy din Bonţida  e o prezenţă încăpăţânată din vremuri apuse, un trup de piatră ce a îndurat focul, uitarea şi lăcomia. A...

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO