Incluziv: Câteva lucruri de neiertat
Articol editat de Carmen Sas, 25 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 26 februarie 2020, 10:15
În faţa Asociaţiei Nevăzătorilor din Szolnok, Ungaria, într-un loc unde persoane însoţite de câini ghid îşi desfăşoară activitatea zi de zi, cineva a împrăştiat bucăţele de slănină străpunse cu ace. Fapta a fost de o imaturitate atât de şocantă, încât nu există explicaţie care să o poată scuza.
Câinele ghid e dresat ca, atunci când are hamul pe el, să nu accepte mâncare din partea nimănui şi să nu ia nimic de pe jos. Totuşi un câine nu e un robot: se poate întâmpla să aibă un moment de slăbiciune, când instinctele câştigă teren, a comentat incidentul reprezentantul unei şcoli de dresaj a câinilor ghid din Ungaria.
În februarie 2019, în Timişoara, difuzoarele semafoarelor sonorizate au fost acoperite cu bandă adezivă groasă. Nu se ştie cine a redus la tăcere semafoarele, dar cert e că a făcut mult mai periculoasă trecerea străzii pentru un nevăzător:
În foarte multe locuri sonorul este pus pe minim şi nevăzătorii nu aud semnalele. Pe mine m-a şocat să văd două situaţii de genul acesta într-o singură zonă, spunea acum un an pentru publicaţia Tion.ro (Zoltan Szöverdfi, reprezentant al asociaţiei Ceva de spus).
Tot anul trecut, în cadrul unui control s-a constatat că, la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmaţiei, unii pacienţi erau ţinuţi într-o încăpere ce aducea cu o cuşcă, iar alţii erau legaţi cu sfoară de marginea patului. Între timp, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANPDCA) a constatat nereguli în mai multe centre rezidenţiale.
Există fapte care sunt de neiertat; fapte pe care nu le scuză nici supraîncărcarea la locul de muncă, nici încăpăţânatul „şi totuşi eu am dreptate”, nici puerilul „dar asta nu înseamnă că sunt o persoană rea”. Vorbim de proiecte europene, de strategii privind persoanele cu dizabilităţi, ori de invenţii care le schimbă viaţa. Până când însă această mentalitate rămâne, mentalitatea care relativizează aceste fapte (cel puţin când ne minţim pe noi înşine), nu putem spune că am schimbat ceva cu adevărat.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.