Personalitatea zilei: Nicolae Tonitza [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 26 februarie 2020, 10:20
A fost numit interpretul tristeţilor luxuriant colorate şi al revoltei mocnite, resemnate. A fost rector al Academiei de Belle-Arte din Iaşi, în timp ce tablourile sale erau expuse la Barcelona, Bruxelles şi Amsterdam. Ne amintim astăzi despre pictorul român Nicolae Tonitza.
Nicolae Tonitza s-a născut la Bârlad, în 1886. Şi-a început studiile de artă la Iaşi, dar obţinerea diplomei de absolvire i-a fost împiedicată de participarea la o grevă studenţească. A continuat la Academia Regală de Arte Frumoase din München, debutând însă cu caricaturi în România, în revista Furnica. A trăit doi ani la Paris, unde a fost pătruns de influenţa pictorilor impresionişti ai vremii şi de stilul fastuos al perioadei cunoscută ca La Belle Epoque. A criticat adesea stilul pictorului Nicolae Grigorescu, al cărui succes în popularizarea motivelor tradiţionale, credea Tonitza, l-a făcut pe acesta să nu poată depăşi o anumită atmosferă mult prea senină.
Întors în ţară, a predat desen la Liceul Militar din Iaşi, în paralel lucrând la obţinerea certificatului de pictor bisericesc. Prima sa expoziţie a avut loc în Bucureşti, în 1916, unde a înfăţişat publicului 94 de tablouri, dar preocupările artistice i-au fost întrerupte când a fost mobilizat pe front. A căzut prizonier şi a petrecut o perioadă într-un lagăr din Bulgaria, fiind ulterior decorat cu Ordinul Mihai Viteazul pentru felul în care şi-a condus compania în bătălia de la Turtucaia.
În perioada interbelică, a fost considerat cel mai mare pictor român în viaţă. Expoziţiile sale în străinătate se succedau, tablourile lui Tonitza fiind căutate de la Barcelona şi până la Bruxelles. S-a îmbolnăvit grav şi s-a stins din viaţă în 26 februarie 1940, la vârsta de 54 de ani.
Foto: arhivă radio
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.