Personalitatea zilei: Alexandru Vaida-Voevod [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 27 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 27 februarie 2020, 9:13
Articol editat de cristina.rusu, 27 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 27 februarie 2020, 9:13
A fost un susţinător al drepturilor românilor din Transilvania, fiind delegat titular în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. După 1918 a fost preţ de trei mandate prim ministrul României. Vorbim astăzi despre Alexandru Vaida-Voevod, născut în 27 februarie 1872.
Alexandru Vaida-Voevod s-a născut în satul care astăzi poartă numele de Bobâlna, în judeţul Cluj. A urmat liceul la Braşov, într-un mediu puternic influenţat de cultura germană, ceea ce i-a fost de folos mai târziu, în timpul în care a studiat medicina la Viena. Aici s-a alăturat unei societăţi a studenţilor români, angajându-se, alături de colegii săi, în mişcarea naţională, sub influenţa juristului Aurel Popovici.
A profesat pentru scurt timp ca medic într-o staţiune balneară, dar a continuat să fie atras mai degrabă de politică. În 1893, Alexandru Vaida-Voevod a fost de faţă când, la o şedinţă a Partidului Naţional Român, a fost elaborat proiectul cunoscut ca Memorandumul, care susţinea drepturile românilor din Imperiul Austro-Ungar. În 1905 a fost ales ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, mandat pe care l-a păstrat până la destrămarea Imperiului Austro-Ungar, din 1918. Paradoxal însă, a fost un apropiat al Arhiducelui Franz Ferdinand, iar când în 1916 românii au intrat în război împotriva Imperiului, s-a arătat dezamăgit de această decizie.
A făcut parte dintre delegaţii titulari care au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi a fost unul din cei patru care i-au dus regelui Ferdinand Rezoluţia Unirii pentru a fi ratificată. Alături de Iuliu Maniu, s-a aflat printre cei mai importanţi lideri ai ţării, dar cei doi au intrat în conflict în anii ’30, când Vaida-Voevod a decis să susţină măsurile autoritare ale lui Carol al II-lea. Mai mult, după 1940 regele l-a numit la conducerea Frontului Renaşterii Naţionale. Această apropiere de monarhie a fost cea pentru care a plătit Vaida-Voevod odată cu instaurarea regimului comunist. În 1946 a fost pus în arest la domiciliu, unde a rămas până la moartea sa din 1950.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.