Radio Cluj…la modă: Ciocolată, lenjerie și amor (I)
Articol editat de cristina.rusu, 27 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 27 februarie 2020, 9:14
Zilele trec și iată-ne aproape ieșiți din iarnă. Lunile celebrării feminității și dragostei au mult de-a face cu ideea de primăvară cum este și firesc.
Deși poate părea un clișeu, revenirea la viață a naturii ne face să ne gândim la ideea de viață umană de care este responsabilă, cine alta, dacă nu femeia.
De aceea astăzi o să vorbim despre ceva care ține de modă dar în același timp este invizibil pentru ochii nefamiliari și pentru cei publici, ca să mă exprim așa. Este vorba despre lenjerie.
O femeie autentică apreciază mult o lenjerie deosebită pentru că deși invizibilă, ea îi creează o anume stare interioară care se proiectează lesne în exterior. Sunt cele mai aproape de piele articole și de aceea necesită confort, țesături moi și plăcute la atingere.
Există o deosebire clară între lenjeria de corp și cea intimă, deși aparent pare același lucru. Lenjeria de corp, sau rufăria cum era altă dată numită este concentrată pe ideea de funcționalitate și utilitate în vreme ce lenjeria intimă este concentrată și pe estetică și creativitate, iar materialele folosite sunt deosebite
Partea de utilitate și funcționalitate are în vedere protejarea hainelor de fluidele corporale de aceea importanța folosirii materialelor igienice nu este deloc de neglijat. Articolele care intră aici și de -acum și din alte vremuri sunt chiloții, maieul, combinaison-ul, juponul și camizolul…ultimele trei nu prea mai sunt folosite actualmente. Tot aici intrau pantalonașii bufanți ce se purtau odinioară sub rochiile doamnelor.
Pentru lenjeria de corp se pot folosi țesături din bumbac sau in cum se întâmpla în vremurile de odinioară, când sutienele pentru femei erau confecționate pe forma naturală a sânului ca niște bustiere ce susțineau lejer bustul, fără vreun adaos de sârmă sau balene.
În cazul lenjeriei intime s-a ajuns la folosirea unor materiale extrem de sofisticate ca dantela, mătasea, diferite tipuri de voal sau tulle, sau materiale sintetice sub forma unor țesături ușoare ca satinul, batistul, muselina, percalul ce crează imaginea perfectă a seducției.
Industria cinematografică a avut din nou grijă să ne familiarizeze cu imaginea femeii seducătoare costumată cu ciorapi și jartiere, încălțată cu pantofi cu toc înalt și evident sumar îmbrăcată.
Conotația erotică a lenjeriei este evidentă datorită asocierii mentale a unor articole invizibile ce au legătură directă cu cel mai intim aspect al feminității. Să vezi un jupon cu danteluță de sub o fustă în secolele trecute era la fel de mult și de îndrăzneț cum pare azi să vezi un chilot din niște blugi cu talie joasă. Dar misterul s-a pierdut iar feminitatea are mult de-a face cu rafinamentul nu cu ostentația.
Tot la lenjerie intră și categoria lenjeriei tricotate unde intră ciorapii iar în epoca contemporană aici s-au mai adăugat sutienul fără bretele, ciorapii control-top și chiloții care strâng abdomenul-tummy control, tipul de lenjerie care modelează prin tipul de țesătură elastică folosită, altfel decât constrângător cum era pe vremea corsetelor.
De-a lungul perioadelor istorice civilizațiile s-au raportat diferit la ceea ce reprezintă corpul feminin, dar acest subiect îl vom dezvolta săptămâna viitoare.
Să ne auzim cu bine pe data viitoare, iar date fiind ocaziile care vin, pe lângă o cutie cu bomboane de ciocolată, sfatul meu pentru domni este să ia niște lenjerie fină doamnelor pe post de cadou. Va fi mereu bine primită!
Călina Langa, fashion designer
Sursa foto: Fotocopii din cartea Hidden Underneath-a History of Lingerie de Farid Chenoune, Editura Assouline, 2005 și Lenjerie editura Aquila 2008
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.