Cum oferim un mărţişor?
Articol editat de cristina.rusu, 28 februarie 2020, 15:01
1 martie, călător, ţi-am adus un mărţişor! Dar din toată avalanşa de culori şi modele de pe tarabă, pe care să-l aleg pentru a fi bine primit? Şi apoi, cum să-l ofer? Sunt câteva întrebări la care vom încerca să dăm răspuns.
De ce purtăm mărţişor?
Conform unei legende, cel dintâi fir de mărţişor a fost tors de Baba Dochia, pe când urca cu oile la munte, la începutul lunii martie. Semnificaţia firelor alb şi roşu a primit numeroase interpretări: fie sugerează împletirea dintre vitalitatea feminină şi înţelepciunea masculină, fie momentul de cumpănă dintre anotimpuri. Până în secolul XVIII, anul nou se sărbătorea la începutul lunii martie. Mărţişorul este oferit aşadar pentru a aduce noroc şi sănătate în anul care vine.
Ce fel de mărţişoare să cumpărăm?
Mărţişoarele sunt prezente pe tarabe în fel şi fel de modele. Este adesea greu să alegem unul care să corespundă bugetului, mai ales dacă avem mai multe de oferit! Sugestia noastră este să rămâneţi la semnificaţia de bază a cuvântului: un mărţişor trebuie să fie potrivit pentru a fi purtat în piept. Evitaţi aşadar aranjamentele extravagante de tipul broşelor încrustate cu pietre ori a buchetelor întregi din flori artificiale. Mărţişorul nu e bijuterie, nu e felicitare şi nu e coş plin de flori: e un simbol al reînnoirii naturii, nu trebuie să iasă în evidenţă. Cu un motiv floral clasic nu puteţi greşi, mai ales dacă găsiţi un model făcut manual.
Cum oferim mărţişorul?
În acest sens, câteva sfaturi ne oferă Aurelia Marinescu în Cartea ei, Codul bunelor maniere astăzi (Editura Humanitas, 2015). Conform acesteia, când oferim un mărţişor, este bine să ne scriem numele pe cartonul care îl însoţeşte, pentru ca şi peste ani persoana care l-a primit să-şi aducă aminte de cel care i-a dăruit mărţişorul.
Doar în Bucovina bărbaţii primesc mărţişoare de 1 martie. În alte zone ale ţării ar fi probabil intrigaţi dacă ar primi aşa ceva!
Nu e nepotrivit ca femeile să-şi ofere între ele mărţişoare.
Mărţişorul trebuie să fie un semn de atenţie, nu o obligaţie. Nu vom plasa aşadar mai multe mărţişoare pe masă, punându-l pe cel care îl primeşte să aleagă dintre ele.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.