Personalitatea zilei: Gheorghe Şincai [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 28 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 28 februarie 2020, 10:04
Articol editat de cristina.rusu, 28 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 28 februarie 2020, 10:04
A fost istoric, filolog, traducător şi scriitor, unul din reprezentanţii Şcolii Ardelene. A fost director al învăţământului greco-catolic din Transilvania, fiind cel care a elaborat, alături de Samuil Micu, prima gramatică a limbii române. Vorbim astăzi despre Gheorghe Şincai, născut în 28 februarie 1754.
Gheorghe Şincai s-a născut la Râciu, în judeţul Mureş, într-o familie care se trăgea din Ţara Făgăraşului. A studiat la Cluj, la Viena şi la Colegiul de propagandă Fide din Roma, adesea alături de Samuil Micu. A fost vorbitor al multor limbi străine, dintre care amintim maghiara, germana, latina, greaca veche şi italiana.
Ca o recunoaştere a iubirii sale pentru învăţătură, la Roma a fost numit bibliotecar al colegiului, ceea ce îi permitea să cerceteze un număr mare de documente. Gheorghe Şincai a cercetat biblioteci din Italia, Ungaria şi Austria, în căutarea resurselor scrise privind istoria românilor. Întors în ţară, s-a dedicat organizării activităţii didactice, contribuind la întemeierea a peste 300 de şcoli confesionale catolice în Transilvania. În 1784, la propunerea episcopului Grigore Maior, a fost numit director general al învăţământului greco-catolic, funcţie în care s-a preocupat de răspândirea învăţământului în mediul rural. Alături de Samuil Micu a lucrat la traducerea de manuale de gramatică, aritmetică şi abecedare, o operaţiune dificilă în contextul în care, în stadiul de dezvoltare al limbii române de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, nu existau cuvinte pentru a desemna terminologia ştiinţifică apărută în alte limbi.
Dincolo de realizările intelectuale însă, viaţa sa a luat-o pe o pantă descendentă chiar înainte de a prelua conducerea asupra şcolilor transilvănene. În 1782 de pildă, episcopul Ioan Bob, cu care Şincai era în conflict, s-a plâns guvernatorului că acesta se bate cu oamenii, nu efectuează inspecţiile şcolare şi se face de râs, căzut fiind în patima alcoolului. A fost destituit, arestat şi întemniţat temporar la Aiud. În ultimii ani de viaţă a lucrat la o amplă istorie a neamurilor care au trăit pe teritoriul românesc. Gheorghe Şincai s-a stins din viaţă în 1816.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.